KORONAVIRUS U SVIJETU

Šest tisuća doza ruskog cjepiva stiglo u Mađarsku

Ilustracija: EPA

MAĐARSKA je primila 6 tisuća doza ruskog cjepiva protiv koronavirusa, objavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjártó.

Još uvijek se ne zna kad će Mađarska početi cijepiti građane ruskim cjepivom. 

"Pošiljka će se prevesti u Nacionalni centar za javno zdravstvo gdje će mađarski stručnjaci odlučiti kako će se cjepivo koristiti“, rekao je Szijjártó. 

Prema pravilima Europske unije, rusko cjepivo Sputnjik V mora odobriti Europska agencija za lijekove (EMA) prije no što izađe na tržište bilo koje od 27 država članica. 

Plan Budimpešte da testira, pa možda i proizvodi, rusko cjepivo korak je bez presedana u EU koji je dodatno pogoršao odnose s Bruxellesom. 

Rusija i Mađarska su prošli mjesec dogovorile da će mađarski liječnici i zdravstveni stručnjaci istražiti proizvodni proces i laboratorijsko testiranje Sputnjika V. 

Mađarska je u subotu počela cijepiti zdravstvene radnike cjepivom Pfizera i BioNTecha, dan ranije od drugih članica. 

Szijjártó je kazao kako vlada radi na što bržem nabavljanju cjepiva za Mađarsku, bilo od zapadnih ili istočnih proizvođača. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više