Šestorica Hrvata iz BiH ostaju u pritvoru Haškog suda

ŠESTORICA optuženih bosanskohercegovačkih Hrvata, kojima je Haški sud (ICTY) odredio privremeno puštanje na slobodu, ostat će u pritvoru dok Sudsko vijeće ne odluči hoće li prihvatiti žalbu Tužiteljstva na njihovo puštanje, potvrdio je u srijedu za Hinu branitelj jednog od optuženih Željko Olujić.

Tužiteljstvo je, naime, zatražilo zamrzavanje odluke o privremenom puštanju Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića, kako bi mu se omogućilo podnošenje žalbe na tu odluku. Dežurni sudac ICTY-a u srijedu je donio odluku da o mogućnosti žalbe, koja nije predviđena statutom Suda, treba odlučiti Sudsko vijeće.

"Oni ostaju u pritvoru. Sudsko vijeće Haškog suda trebalo bi odlučiti o mogućnosti žalbe", rekao je Olujić, koji zastupa Stojića, dodajući da bi se Sudsko vijeće trebalo sastati tek po završetku ljetnog odmora, najranije u rujnu.

"Dakle, ostat će u pritvoru Haškog suda najmanje do rujna", kazao je Olujić.

Sudsko vijeće ICTY-a u ponedjeljak je priopćilo da je u predmetu "Prlić i ostali" donijelo odluku o privremenom puštanju na slobodu Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića, optuženih za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje ratnog prava i običaja tijekom rata u BiH. Vijeće je donijelo odluku o puštanju "pod određenim uvjetima koji će biti objašnjeni u odluci Sudskog vijeća koja će biti objavljena kasnije".

Šestoricu Hrvata iz BiH optužnica po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u 26 točaka tereti za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje ratnog prava i običaja, počinjene progonom više desetaka tisuća Bošnjaka i drugih nehrvata, ubojstvima, silovanjima, deportacijama, zatočenjem civila, nečovječnim i okrutnim postupanjima, uništavanjem imovine, razaranjem, uništavanjem vjerskih i obrazovnih objekata, pljačkom te protupravnim napadima i teroriziranjem civila.

Tužiteljstvo ih tereti da su od studenoga 1991. do travnja 1994. bili sudionici "udruženog zločinačkog pothvata političkog i vojnog podjarmljivanja, trajnog uklanjanja i etničkog čišćenja bosanskih Muslimana i drugih nehrvata s onih dijelova teritorija BiH za koje se tvrdilo da pripadaju Hrvatskoj zajednici (kasnije Republici ) Herceg-Bosni (HR HB)", kako bi ta područja kao dio "Velike Hrvatske" postala dijelom RH ili s njom blisko povezana.

Prlić, Stojić, Praljak, Petković, Ćorić i Pušić dobrovoljno su se 5. travnja ove godine predali Haškom sudu.

Pročitajte više