Šestorica kirurga bjelovarske bolnice dobila otkaz jer su tražila smjenu ravnatelja

ŠEST KIRURGA Opće bolnice u Bjelovaru danas je doslovno otjerano s posla zbog sukoba s privremenim ravnateljem bolnice dr. Davorinom Diklićem, čijem radu ogorčeni liječnici prigovaraju već tri godine.

Naime, desetak je liječnika bjelovarske bolnice nedavno od Uprave zatražilo smjenu ravnatelja Diklića, kojemu prigovaraju štošta, a najviše političku podobnost koja ga na toj poziciji drži mnogo čvršće od kvalitete i profesionalnog znanja, ali i brojne protuzakonite odluke. Diklić je već pune tri godine na funkciji v.d. ravnatelja, što se kosi sa zakonskim propisima. U tom je pak razdoblju, obnašajući neke paralelne funkcije, uspio nekoliko puta prekršiti zakon, a zamjera mu se i bahatost i odbijanje suradnje s kolegama.

Ravnatelj "u kaubojskom stilu" udijelio otkaze, leđa mu čuvali zaštitari

Zbog svega toga šest je kirurga prije mjesec dana od Uprave pismeno zatražilo razrješenje privremenog ravnatelja, najavivši da će dati otkaze ukoliko se njihovom zahtjevu ne udovolji. No problem je odlučio razriješiti sam ravnatelj, i to na kaubojski način. Ravnatelj Diklić je, naime, jutros rano ušao u prostoriju za sastanke u pratnji trojice zaštitara i šestorici "neposlušnih" naredio da se udalje iz bolnice, jer više nisu zaposlenici te institucije. Trojica zaštitara iza njegovih leđa trebala su osigurati da liječnici doista napuste bolnicu.

Liječnici su to odbili učiniti, tumačeći kako je u međuvremenu Uprava doista raspisala natječaj za ravnatelja te da oni povlače najavu otkaza, no Diklić se nije dao smesti. Otkaz "buntovnim" kirurzima nije povukao, objasnivši kako ne želi surađivati s ljudima koji ucjenama nastoje postići promjene, te je objasnio kako je ionako već raspisao natječaj za nove kirurge.

No priča o izboru ravnatelja bjelovarske bolnice navodno ima i debelu političku pozadinu, mnogo "deblju“ od one profesionalne, liječničke. Ta pozadina pak seže duboko u HSS, koji – barem ako je vjerovati kuloarima! – "vedri i oblači" po bolničkim hodnicima i čiji se vrh obavezno konzultira prilikom zapošljavanja stručnog kadra.

Sukob u bolnici posljedica je sukoba unutar HSS-a?

Bolje upućeni u cijelu priču tvrde i da se kroz slučaj bjelovarske bolnice sve očitije ocrtava unutarstranački sukob u HSS-u, čiji pripadnici drže vlast u Bjelovaru. Naime, aktualni bi gradonačelnik Miroslav Čačija, tvrde znalci, navodno već odavno smijenio privremenog ravnatelja Diklića, da mu leđa ne štiti ministar turizma Damir Bajs, također HSS-ovac. A situacija bi se navodno mogla i dodatno zakomplicirati činjenicom da na mjesto prvog čovjeka bjelovarske bolnice oko bacaju i neki članovi HDZ-a, kojima aktualne svađe unutar HSS-a i te kako idu na ruku.

Kirurzi Darko Koščak, Mladen Kovačić, Branko Fila, Zrinka Sudar Magaš, Ante Nekić i Željko Štivić čekaju razrješenje svoje sudbine, ali i sudbine čitave bolnice. A razrješenje će, kako se čini, javno ili pak daleko od očiju javnosti donijeti politika, a ne struka.

Pročitajte više