Šestorica pilota HV-a počela obuku na Rafaleima

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

ŠESTORICA pilota HV-a počeli su obuku na Rafaleima, a prva grupa doletjet će iz Francuske u svibnju 2024. piše u srijedu Večernji list.

Odlaskom prve grupe od šest vojnih pilota HRZ-a u Francusku počinje završna faza velikog francusko-hrvatskog vojnog deala, najveće pojedinačne vojne investicije Hrvatske u povijesti, nabave borbene eskadrile Rafalea F3-R.

Posao vredniji od 1.2 milijarde eura odvija se po planu i po odlasku pilota odahnuli su i najveći skeptici jer ugovor između Francuske i Hrvatske, koje veže i strateško vojno partnerstvo, ostvaruje se.

Ubrzo nakon prve grupe pilota otići će i nova grupa od šest pilota, a razlika je u tome što se u prvoj grupi nalaze već iskusni borbeni piloti koji su do sada letjeli na supersoničnom MIG-u 21, a u drugoj grupi mlađi piloti koji su obuku završili na Pilatusima PC-9, školskim avionima HRZ-a.

Obuka naših pilota provodit će se u znamenitoj vojnoj bazi Mont-de-Marsan na jugozapadu Francuske u Akvitaniji, ali i u drugoj vojnoj bazi Saint-Dizier, smještenoj između Pariza i Strasbourga. Prva grupa naših pilota nakon dolaska prošla je još jednu sustavnu zdravstvenu provjeru.

Tijekom 2023. obuku će proći 90-ak pilota, tehničara i inženjera HRZ-a, piše Večernji. 

Pročitajte više