Sestre Ančele proslavljaju 150. obljetnicu dolaska u Dubrovnik

ČASNE sestre Službenice milosrđa, poznatije kao ančele, proslavljaju danas 150. obljetnicu dolaska u Dubrovnik i utemeljenja samostana na Pilama.

Na današnji dan 1853. Službenice milosrđa stigle su u Dubrovnik iz talijanskog grada Brescie na poziv tadašnjega dubrovačkog biskupa Tome Jederlinića, koji im je povjerio odgoj i školovanje ženske mladeži.

Odmah nakon njihova dolaska u Dubrovnik otvorena je osnovna škola, škola za glazbu, škola za jezike te oratorij za djevojčice, koje su iz obližnjih dubrovačkih mjesta dolazile služiti kod dubrovačkih obitelji. Poslije je otvorena i preparandija, tzv. učiteljska škola.

Brojni su naraštaji dubrovačkih djevojaka svoju naobrazbu stekli u školama Službenica milosrđa.

Po riječima predstojnice samostana časne sestre Damjane Zorić zadnjih desetak godina u sklopu samostana opet službeno djeluje Ženski đački dom u kojem su smještene 63 učenice.

U samostanu je 36 časnih sestara koje se osim odgojiteljskih poslova u Domu skrbe za starije i nemoćne, a dio ih radi u dubrovačkoj Općoj bolnici.

U povodu 150. obljetnice djelovanja časnih sestara Službenica milosrđa večeras će u samostanskoj crkvi na Pilama svečanu svetu misu predvoditi biskup dubrovački Želimir Puljić.

Pročitajte više