Seul: Sjeverna Koreja poslala Rusima 6700 kontejnera punih streljiva

Foto: Profimedia

Sjeverna Koreja otpremila je od srpnja u Rusiju oko 6700 kontejnera s milijunima komada streljiva kako bi podržala rat protiv Ukrajine, u skladu s dogovorom o razmjeni oružja, izvijestili su južnokorejski mediji pozivajući se na ministra obrane.

Na jučerašnjoj konferenciji za lokalne medije južnokorejski ministar Shin Won-sik rekao je da bi se u kontejnerima moglo nalaziti i više od 3 milijuna topničkih granata kalibra 152 mm ili 500.000 granata kalibra 122 mm.

"Moguće je i da se radi o kombinaciji, a može se zaključiti da je poslano barem nekoliko milijuna granata", rekao je ministar Shin, prema novinskoj agenciji Yonhap.

State Department objavio slične podatke

Stotine sjevernokorejskih tvornica streljiva rade na oko 30 posto svojih kapaciteta zbog nedostatka sirovina i električne energije, a one koje proizvode topničke granate za Rusiju rade "punom parom", dodao je ne navodeći izvor informacija.

Seul i Washington optužili su Pjongjang i Moskvu za trgovinu oružjem tvrdeći da Sjeverna Koreja isporučuje oružje Rusiji za rat protiv Ukrajine. I Rusija i Sjeverna Koreja to su porekle iako su obećale jačanje vojne suradnje.

Američki State Department objavio je u petak da je Sjeverna Koreja isporučila Rusiji više od 10.000 kontejnera streljiva ili slične opreme od rujna. Sjeverna Koreja u zamjenu je primila oko 9000 kontejnera, čiji je sadržaj uglavnom hrana. Shin kaže da to pomaže stabilizaciji tamošnjih cijena.

Pročitajte više