Ševardnadze za sada u Gruziji

BIVŠI gruzijski predsjednik Eduard Ševardnadze, koji je u nedjelju navečer dao ostavku na tu dužnost, ostao je u svojoj zemlji kao što je i najavio, javila je u ponedjeljak ujutro agencija France presse pozivajući se na riječi njegova glasnogovornika koji je opovrgnuo informacije prema kojima se Ševardnadze već nalazi u inozemstvu.

Ševardnadze, koji je dao ostavku nakon masovnih prosvjeda predvođenih oporbom, kazao je u nedjelju navečer da "sada odlazi kući".

U nedjelju navečer je agencija Ria-Novosti objavila, pozivajući se na izvore u zračnoj luci, da je Ševardnadze otputovao. Potom je privremena predsjednica Nino Bourdžanadze za CNN izjavila da "vjeruje kako je Ševardnadze napustio zemlju". Te se informacije nisu, međutim, U Tbilisiju mogle potvrditi.

Glasnogovornik Soso Tkebučava nije, međutim, precizirao o kojoj se kući radi, jer ih bivši gruzijski predsjednik ima nekoliko.

Promatrači smatraju da se Ševardnadze sklonio kod kćeri, oko 30 kilometara od Tbilisija. Posljednjih dana spekuliralo se o njegovu odlasku iz zemlje i povlačenju u kuću koju posjeduje u Baden Badenu, u Njemačkoj.

Ševardnadze, bivši uvaženi sovjetski ministar vanjskih poslova hvaljen zbog uloge u okončanju Hladnog rata i ujedinjenju Njemačke, popustio je pod pritiscima trodjednih masovnih prosvjeda predvođenih Mihailom Sakašvilijem. Narodne su mu mase zamjerile neuspjeh u zaustavljanju sveopće korupcije, a stanje je kulminiralo zbog nepravilnosti tijekom izbora 2. studenoga, uz optužbe oporbe da su izbori "pokradeni".

Pročitajte više