SFOR neće odustati od potrage za Karadžićem

STABILIZACIJSKE snage u Bosni i Hercegovini (SFOR) nastavit će tragati za osumnjičenima za ratne zločine bez obzira na to što su u prošlotjednoj akciji na Palama dvije osobe ozlijeđene, potvrdio je u utorak u Sarajevu glasnogovornik SFOR-a Dave Sullivan.

On je novinarima kazao kako SFOR žali zbog ozljeđivanja pravoslavog svećenika Jeremije Starovlaha i njegova sina Aleksandra istaknuvši kako je to rezultat "neplaniranih i nesretnih okolnosti koje se nikako nisu mogle predvidjeti".

Prema posljednjim podacima iz bolnice u Tuzli u koju su smješteni paroh s Pala i njegov sin, njihovo stanje i dalje je veoma ozbiljno i opasno za život jer su zadobili teške ozljede glave.

SFOR je ranije objasnio kako su ozljede posljedica detonacije ekploziva postavljenog na vrata svećenikove kuće za koju se pretpostavljalo da u tom trenutku skriva Radovana Karadžića.

Upravo zbog ozljeđivanja svećenika akciju SFOR-a oštro su osudili dužnosnici Republike Srpske a najviši predstavnici Pravoslavne crkve u BiH stabilizacijske su snage okarakterizirali kao "okupacijsku silu" koja provodi represiju nad Srbima.

Glasnogovornik SFOR-a istaknuo je međutim kako to neće umanjiti odlučnost da se pravdi privedu svi optuženi za ratne zločine kao i da se nastavljaju poduzimati mjere protiv onih koji ih podupiru.

"Kada i kako se prilike budu ukazivale, SFOR će poduzimati akcije u okviru svojeg mandata", kazao je satnik Sullivan.

On je podsjetio kako je svih 29 optuženih iz BiH koji su do sada izručeni Haaškom tribunalu uhitio SFOR dok vlasti te zemlje, točnije Republike Srpske, za devet godina nisu privele niti jednog optuženika.

"Silu koristimo jer tragamo za Radovanom Karadžićem kojega štite kriminalci spremni na sve", kazao je Sullivan dodavši kako će, ostane li Karadžić na slobodi, upravo vlasti Republike Srpske morati objasniti svojim građanima zašto će BiH ostati izolirana od Europe.

Predstavnici međunarodne zajednice koji djeluju u BiH, uključujući i Paddyja Ashdowna, u proteklih su desetak dana uputili nekoliko oštrih upozorenja vlastima u Banjoj Luci a posebice Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) zbog izostanka suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Unatoč ranijim očekivanjima, moguće je kako BiH na summitu NATO-a što će se u lipnju održati u Istambulu neće dobiti poziv za priključenje programu "Partnerstvo za mir" kao i da se to neće dogoditi sve dok je Karadžić na slobodi.

Pročitajte više