SFOR o ubojstvu u Banjoj Luci

GLASNOGOVORNIK SFOR-ove divizije u Banjoj Luci Sarto Le Blanc opovrgnuo je pisanje "Euroblica" da je dvadesetak pripadnika SFOR-a jučer ujutro uklonilo tijelo muškarca P.B. (25) ubijenoga na parkiralištu restorana "Vrbas" i odvratilo lokalnu policiju od provedbe istrage.

Ubijeni je, prema "Euroblicu", bio vozač u vojsci RS, a od 1999. godine je radio za rusku obavještajnu službu, te je bio u vezi s generalom Ratkom Mladićem i drugim osobama osumnjičenima za ratne zločine u BiH. Posljednjih mjeseci P.B. je često viđan u automobilima s diplomatskim pločicama, navodi taj list.

U tekstu novinarke Tijane Veselinovic (koja je danas privedena na informativni razgovor) navodi se da je P.B. u ranim jutarnjim satima ubijen ispred auta mitsubishi pajero s diplomatskim oznakama. Ona piše da su policajci RS, koji su stigli na mjesto događaja, tamo zatekli "dvadesetak pripadnika SFOR-a i obavještajaca u civilu i odori koji su govorili ruski" te da su oni naredili policajcima da se udalje.

Tijekom dana Hina nije mogla dobiti službeni komentar od MUP-a RS. Glasnogovornik misije europske policije (EUPM) Alun Roberts upoznat je s pisanjem Euroblica o tom ubojstvu, te o privođenju novinarke ovog dnevnika na informativni razgovor. Roberts je najavio službeno priopćenje nakon nužnih službenih provjera.

Novinarka Tijana Veselinović je, nakon dvadesetak minuta, puštena s informativnog razgovora na kojem je izjavila da je "sva saznanja o ubojstvu napisala u novinskom tekstu."


Pročitajte više