SFOR uhitio osumnjičenog za pomaganje Radovana Karadžića

PRIPADNICI stabilizacijskih snaga u Bosni i Hercegovini (SFOR) priveli su u petak Milovana Bjelicu, utjecajnog člana Srpske demokratske stranke (SDS) za kojega se smatra kako održava bliske veze s Radovanom Karadžićem.

Glasnogovornik SFOR-a Robert Lapreze izjavio je novinarima u Sarajevu kako je Bjelica uhićen tijekom akcije stabilizacijskih snaga izvedene na području mjesta Sokolac na planini Romaniji.

On je kazao kako je Bjelica priveden pod sumnjom da pomaže osumnjičenima za ratne zločine.

Milovan Bjelica od 2003. godine nalazi se na crnoj listi američke vlade zbog sumnji da je umiješan u osiguravanje potpore osobama za kojima traga Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Njemu je također zabranjen ulazak u zemlje-članice Europske unije a zbog protuzakonitog djelovanja prošle je godine odlukom visokog predstavnika za BiH Paddyja Ashdowna smijenjen i s dužnosti predsjednika skupštine općine Srpsko Sarajevo.

Sam Bjelica u javnim je istupima odlučno opvrgavao utemeljenost ovakvih optužbi.

Bjelica je na glasu kao jedan od najistaknutijih članova vodstva SDS-a pod čijom je stvarnom kontrolom najveći dio područja između Sarajeva i Romanije.

Milovan Bjelica četvrta je osoba što je SFOR ove godine priveo pokušavajući onemogućiti mrežu potpore Radovana Karadžića.

Ranije ove godine privedeni su bivši pripadnici Karadžićeve posebne policije Dušan Tešić i Željko Janković te ratni ministar obrane Republike Srpske umirovljeni general Bogdan Subotić.

Istražitelji SFOR-a nakon toga su ih ispitivali da bi sva trojica potom bila oslobođena bez podizanja optužnica.

SFOR je objavio kako je bio zadovoljan suradnjom pritvorenika i informacijama koje su bili spremni pružiti.

Pročitajte više