Shalom: Jasera Arafata treba protjerati

ŠEF IZRAELSKE diplomacije Sylvan Shalom u srijedu se ponovo zauzeo za protjerivanje palestinskog čelnika Jasera Arafata koji je već više od dvije godine blokiran u kućnom pritvoru u njegovom glavnom sjedištu u Ramallahu.

"To sam tražio i prije tri godine, a izraelski je kabinet prije nekoliko mjeseci donio načelnu odluku prema kojoj Arafatovo djelovanje treba zabraniti te hitno omogućiti početak rada palestinske uprave s kojom će biti moguće postići neki napredak u primjeni smjernica međunarodnog mirovnog plana", kojim se predviđa rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, rekao je Shalom za izraelski javni radio .

"Sastao sam se s glavnim američkim čelnicima. Oni bolje od ikoga znaju što je terorizam. Znaju da činimo točno ono što čine i oni kada gone Bin Ladena", rekao je aludirajući na prekjučerašnje ubojstvo šeika Ahmada Yassina, duhovnog vođe radikalnog palestinskog pokreta Hamas. "Ne možemo stajati prekriženih ruku i omogućiti Hamasu i Islamskom džihadu da i dalje planiraju ubojstva naših sugrađana. Oni su prijetnja stabilnosti na Bliskom istoku", kazao je Shalom.

Pročitajte više