Shalom: Papin nasljednik treba zbližavati kršćane i Židove

Nasljednik pape Ivana Pavla II. morat će raditi na zbližavanju kršćana i židovskog naroda, poput Karola Wojtyle koji je to činio tijekom svojega pontifikata, izjavio je u četvrtak po dolasku u Rim izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom.

"Izraelci očekuju da sljedeći Sveti Otac nastavi putem koji je počeo Karol Wojtyla, posebno kada je riječ o zbližavanju kršćana i Židova. Uvjeren sam da će i biti tako", rekao je.

"Uvijek ćemo se sjećati da je papa Ivan Pavao II. bio prvi koji je posjetio jednu sinagogu 1986. (onu u Rimu) ili kad je židovski narod nazvao starijom braćom. Također će nam zauvijek u sjećanju ostati njegova isprika židovskom narodu za sve zločine što su ih nad Židovima počinili pojedinci u ime Crkve", kazao je šef izraelske diplomacije.

Podsjetivši da su diplomatski odnosi između Izraela i Vatikana uspostavljeni 1993. za vrijeme pontifikata Ivana Pavla II., Shalom je kazao kako su se odnosi između dviju zemalja u posljednjih nekoliko godina "uvelike poboljšali".

"Izrael je duboko ožalošćen zbog njegova odlaska. Naš će narod dijeliti bol sa stotinama milijuna katolika diljem svijeta", rekao je Shalom.

(Hina) xmh ysb

Pročitajte više