Sharon: Arafatova smrt mogla bi biti presudni trenutak

SMRT palestinskog predsjednika Jasera Arafata mogla bi biti povijesni presudni trenutak na Bliskom istoku, kazao je u četvrtak izraelski premijer Ariel Sharon u prvoj reakciji na vijest o Arafatovoj smrti.

"Nadam se da će novo palestinsko vodstvo znati razumjeti napredak u (našim) odnosima i razumijeti da rješenje problema ovisi prvenstveno o njihovom ratu protiv terorizma i okončanju terorizma", kazao je Sharon.

Sharon je otkako je postao izraelski premijer usvojio politiku izoliranja Jasera Arafata, a njegova je vlada palestinskog predsjednika proglasila "preprekom miru", te ga optužila da potiče nasilje.

Izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom sa svoje je strane kazao da će Izrael biti spreman obnoviti mirovne pregovore s Palestincima, ako Palestinci nakon Arafatove smrti izaberu umjereno vodstvo.

"Ako izaberu vodstvo koje neće davati potporu terorizmu i koje će provoditi svoje preuzete obveze...mislim da će izraelska vlada biti spreman poduzeti korake prema tom novom palestinskom vodstvu i učiniti sve da se uspostavi dijalog", kazao je Shalom za vojni radio.

Arafat je u četvrtak rano ujutro preminuo u vojnoj bolnici Percy u blizini Pariza.

Pročitajte više