Sharon i Abbas sastaju se u utorak u Jeruzalemu

IZRAELSKI premijer Ariel Sharon i palestinski premijer Mahmud Abas sastat će se u utorak u Jeruzalemu kako bi razgovarali o provedbi međunarodnoga mirovnog plana nakon što su palestinske militantne frakcije u nedjelju objavile privremeni prekid vatre, objavio je u ponedjeljak izraelski javni radio.

Sharon i Abas posljednji su se put sastali 30. svibnja u Jeruzalemu, uoči summita s američkim predsjednikom 4. lipnja u Jordanu.

Osim toga, Sharon je u ponedjeljak potvrdio da je od Shin Beta, izraelske službe za unutarnju sigurnost, zatražio popis svih palestinskih zatvorenika u Izraelu kako bi mogao razmotriti koga bi se moglo pustiti na slobodu. "Spremni smo osloboditi administrativne pritvorenike, no ne i one koji su počinili ubojstva", rekao je Sharon u Knessetu.

Prema podacima izraelske organizacije za zaštitu ljudskih prava BTselem, u izraelskim se zatvorima nalazi više od 5.000 Palestinaca. Među njima, gotovo 1.200 ih se nalazi u administrativnom pritvoru, na tri do šest mjeseci, uz mogućnost produljenja, i to samo temeljem odluke vojne vlasti, bez suđenja i pristupa odvjetnicima.

Pročitajte više