Sharon i Abbas za zajednički nadzor provedbe mirovnog plana

IZRAELSKI premijer Ariel Sharon i njegov palestinski kolega Mahmoud Abbas dogovorili su u utorak u Jeruzalemu osnivanje četiriju zajedničkih odbora koji će nadzirati provedbu međunarodnoga mirovnog plana, koji predviđa uspostavu neovisne palestinske države do 2005. godine.

Dogovoreno je osnivanje zajedničkih odbora koji će se baviti pitanjima sigurnosti, palestinskih zatvorenika, nasilja i trgovine, objavili su izraelski mediji.

Izraelski premijer kazao je i da će na idućem sastanku s palestinskim kolegom najaviti puštanje na slobodu dijela palestinskih zatvorenika.

Abbas je zatražio prekid opsade sjedišta palestinskog predsjednika Yassera Arafata u Ramallahu, na što je Sharon ponovio da je Izrael spreman dopustiti samo Arafatov premještaj u Gazi, ali ne i punu slobodu kretanja.

Sam sastanak izraelska je strana ocijenila "konstruktivnim" i ohrabrujućim.

"Ono što je ohrabrujuće jest to da je sastanak omogućio konstruktivnu raspravu o bitnim pitanjima bez ulaženja u beskorisne polemike", rekao je Sharonov glasnogovornik.

Prije početka sastanka, Sharon i Abbas na zajedničkoj su novinskoj konferenciji naglasili svoju predanost miru, ističući da je bolja budućnost sada bliže nego ikada ranije.

Sharon je kazao da neće štedjeti "napora na postizanju političkog rješenja", ali i istaknuo da je "njegova glavna odgovornost" sigurnost Izraela. Palestincima je poručio da Izraelci "njima ne žele vladati niti im diktirati sudbinu".

Abbas je izraelsko povlačenje sa sjevera pojasa Gaze i očekivano povlačenje iz Betlehema pohvalio kao "važne korake", najavljujući da će uskoro doći red i na druge okupirane palestinske gradove.

Upozorio je također i na glavne palestinske zahtjeve. "Ciljana ubojstva i uništavanja mogu samo potaknuti mržnju i neprijateljstva", rekao je Abbas.

To je bio treći sastanak dvojice premijera od stupanja Abbasa na dužnost prije dva mjeseca i prvi od summita u Jordanu 4. lipnja na kojem je službeno pokrenut mirovni plan.

Pročitajte više