Sharon: Izrael neće potpisati primirje, ali će biti suzdržan

IZRAELSKI premijer Ariel Sharon izjavio je u ponedjeljak da Izrael neće potpisati prekid vatre s palestinskim militantnim skupinama, ali će ostati suzdržan ako do primirja dođe.

Sharon je to izjavio na sastanku u Jeruzalemu s egipatskim ministrom vanjskih poslova Ahmedom Maherom, koji boravi u svom prvom posjetu Izraelu u posljednje dvije godine.

"Siguran sam da će ovaj posjet pridonijeti jačanju veza između Izraela i Egipta", rekao je Sharon novinarima nakon sastanka.

"Nadam se da će ovaj posjet pridonijeti i promicanju naših odnosa s palestinskom samoupravom i da ćemo kroz te napore postići političko rješenje što je moguće prije", dodao je Sharon.

Izraelski premijer je rekao da je Maheru uručio poziv za egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka da posjeti Izrael. Mubarak nikada nije posjetio Izrael, osim na par sati 1995. godine kada je pristutvovao pogrebu ubijenog izraelskog premijera Yitzhaka Rabina.

Egipat pokušava uvjeriti palestinske militantne skupine da pristanu na prekid vatre, što bi trebao biti uvod u oživljavanje mirovnog procesa. Početkom ovoga mjeseca u Kairu su se okupile palestinske frakcije ali se nisu uspjele dogovoriti oko primirja.

(Hina) sv nab

Pročitajte više