Sharon izrazio Rusiji sućut, priprema se ponuditi jačanje suradnje u borbi protiv terorizma

IZRAELSKI premijer Ariel Sharon u nedjelju je izrazio sućut ruskom narodu nakon tragične opsade škole u Beslanu, a izvori bliski izraelskoj vladi najavili su da će Sharon Moskvi ponuditi pojačanje obavještajne suradnje u borbi protiv terorizma.

"Dokazano je da terorizam ne razlikuje između krvi i krvi, između odraslih i djece", rekao je Sharon u nedjelju na početku redovne tjedne sjednice vlade.

"Izrael koji se već desetljećima bori protiv terorizma stoji uz ruski narod", citirali su izraelski mediji Sharona. "Ne postoji opravdanje za terorizam i vrijeme je da se slobodni svijet ujedini u borbi protiv tog fenomena", istaknuo je Sharon.

Iz izvora bliskih izraelskoj vladi doznaje se da će Sharon u ponedjeljak, tijekom posjeta šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova Izraelu, predložiti pojačanu suradnju u razmjeni objavještajnih podataka u cilju suzbijanja globalnog terorizma.

"Premijer će pojačati borbu protiv terorizma globalnog islamskog džihada koji djeluje kroz niz organizacija, i produbiti suradnju s Rusijom koja je također okrutno pogođena", potvrdio je neimenovani izraelski dužnosnik. Prema tom izvoru, ruski ministar Lavrov u nedjelju navečer stiže u Izrel gdje će se u ponedjeljak sastati s premijerom Arielom Sharonom i ministrom vanjskih poslova Sylvanom Shalomom. "Taj je posjet bio planiran prije terorističkog napada u Osetiji", rekao je neimenovani dužnosnik.

"Rusi nikad nisu shvatili da se ne može praviti razlika na dobre i loše teroriste", rekao je dužnosnik. "Ne može se s jedne strane odbiti osuditi pokrete za takozvano nacionalno oslobođenje koji završe u terorizmu, istodobno se distancirati i osuditi isključivo pokrete radikalnih islamista", rekao je dužnosnik blizak izraelskom premijeru.

"Al Qaida, Hamas, Hezbollah i druge organizacije istog soja dio su mreže globalnog islamskog džihada", rekao je neimenovani dužnosnik.

Pročitajte više