SHARON NAREDIO NASTAVAK OPERACIJE U GAZI

Izraelski premijer Ariel Sharon odbacio je preporuke vojske za prekidom ofenzive na sjeveru pojasa Gaze ne želeći pokazati slabost nakon terorističkog napada na egipatsko ljetovalište prepuno Izraelaca, objavili su u ponedjeljak izvori sigurnosti. L

Premijer smatra da bi prekid izraelske ofenzive u pojasu Gaze ohrabrio palestinske militante u njihovu naumu da nastave raketirati Izrael.

To bi "poslalo pogrešnu poruku" odmah nakon bombaških napada na Sinaju, kazao je neimenovani izraelski izvor.

Agencija Reuters piše da Sharon nastavkom sada već 12-dnevne kampanje vjerojatno želi umiriti jastrebove u stranci prije nego li se u ponedjeljak poslijepodne obrati parlamentu.

Agencija France presse donosi podatke o broju žrtava ofenzive prema kojima je 111 Palestinac ubijen od 28. rujna navečer, kada je počela izraelska operacija "Dani kajanja".

Od početka Intifade (palestinske pobune) krajem rujna 2000., u nasilju je ubijeno 4.475 osoba, uglavnom Palestinaca.

Unatoč tim brojkama Sharon je ocijenio da treba nastaviti operaciju dok vojni dužnosnici drže da su ciljevi ofenzive već ispunjeni, javio je vojni radio, a tako piše i dnevnik Haaretz.

Vojni časnici su naglasili da prvi put otkako je počela operacija, nijedna raketa nije u nedjelju bila ispaljena iz pojasa Gaze na obližnje naselje Sderot .

Haaretz piše da vojska zagovara preraspodjelu vojnika oko palestinskog logora Jabaliya, ali da premijer vjerojatno čeka utorak kada će se pustiti u rad sustav uzbunjivanja koji će upozoravati kod ispaljivanja raketa Qassam na Sderot, grad na jugu Izraela gdje je dvoje djece ubijeno 29. rujna kad su Palestinci ispalili dvije takve naprave.

Sustav za uzbunjivanje trebao bi upozoriti na raketu 20 do 30 sekundi prije nego li se ona obruši na Sderot i tako pomoći ljudima da se sklone.

Sharon treba u ponedjeljak poslijepodne govoriti u parlamentu na početku zimskog zasjedanja koje će za njega biti jako teško, ističu komentatori. Idućih mjeseci Sharon će parlamentu, u kojemu više nema većinu nakon povlačenja krajnje desnice u lipnju, predstaviti niz prijedloga zakona o povlačenju iz pojasa Gaze i evakuaciji 8.000 židovskih doseljenika iz te regije.

(Hina) xrt ymaš

Pročitajte više