Škorina sestra dala ostavku, HDZ korak bliže većini

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vesna Vučemilović, sestra Miroslava Škore, podnijela je ostavku na sve dužnosti koje je imala u Hrvatskim suverenistima, objavio je Jutarnji list.

"Poštovani članovi predsjedništva, s današnjim danom sam podnijela ostavku na stranačke funkcije koje sam do sada obnašala. Zahvaljujem na dosadašnjoj suradnji i želim vam svako dobro u privatnom i poslovnom životu", poručila je Vučemilović stranačkim kolegama.

Podsjetimo, nakon što je predsjedništvo Hrvatskih suverenista u subotu popodne donijelo odluku da ni u kojem slučaju neće ući u vladajuću većinu s HDZ-om, vrlo se brzo doznalo da ta odluka nije bila jednoglasna.

Saborska zastupnica ove stranke Vesna Vučemilović bila je jedina suzdržana prilikom glasanja, dok su svi drugi članovi vodstva stranke digli ruku za to da nikakva koalicija s HDZ-om ne dolazi u obzir. Vučemilović se zatim oglasila i poručila da ni u kojem slučaju neće ići s SDP-om i Možemo.

Vučemilović razgovarala s Plenkovićem

HDZ i DP zajedno imaju 74 mandata, dva manje od potrebnih 76. Kao mogući 75. glas spominje se Vesna Vučemilović. Ona je u utorak razgovarala s Plenkovićem, ali jučer nije željela reći je li sastanak polučio ikakav rezultat.

Međutim, ako odluči podržati HDZ-ovu novu vladu, nedostaje im još jedan saborski zastupnik do potrebnih 76.

Pavliček: Obećali smo biračima da nećemo s HDZ-om

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista i predsjednik stranke Marijan Pavliček u izjavi za Novi list rekao je da ga ne bi čudilo da je Vučemilović već postigla dogovor s HDZ-om o tome da će podržati šefa te stranke Andreja Plenkovića u njegovom nastojanju da treći put postane mandatar za sastav vlade.

"Ona je bila suzdržana na glasanju u subotu. Nije nam dala nikakvo valjano objašnjenje za tu svoju odluku. Njeno ponašanje nije korektno ni prema Mostu, s kojim smo bili u predizbornoj koaliciji čiji je glavni naglasak bila borba protiv korupcije.

Statut stranke propisuje da se svi članovi, pa tako i kolegica Vučemilović, moraju pridržavati odluka stranačkih tijela. Nitko iz naše stranke ne može ući u koaliciju s HDZ-om i DP-om. To je bilo naše obećanje biračima. Na izbore smo izašli na jasnoj antikorupcijskoj platformi", rekao je Pavliček za Novi list.

Pročitajte više