Sharon pristao na izmjene trase sigurnosne ograde

IZRAELSKI premijer Ariel Sharon pristao je na izmjenu trase sigurnosne ograde na Zapadnoj obali, no i dalje traži da ona obuhvaća najvažnija židovska naselja, doznaje se u srijedu iz službenih izvora.

Izraelsko ministarstvo obrane predložilo je promjene nakon što je Vrhovni sud presudio da bi ograda trebala manje zahvaćati u palestinska područja.

Međunarodni sud pravde ogradu je u srpnju proglasio nelegalnom jer prolazi okupiranim područjima.

U priopćenju iz Sharonova ureda navodi se da će novu trasu ipak morati potvrditi kabinet.

"Sharon je u načelu odobrio plan ministarstva obrane", rekao je viši izraelski izvor.

Nova trasa, prema izvorima, bit će bliža tzv. "zelenoj liniji", koja je predstavljala granicu prije nego je Izrael ratom 1967. zauzeo Zapadnu obalu. Obuhvaćat će ipak naselja Maale Adumim i Gush Etzion, dva najveća židovska naselja na Zapadnoj obali. Ograđeno bi moglo biti i naselje Ariel. Ograda neće, međutim, ograditi niz izoliranih naselja na jugu Zapadne obale.

U međuvremenu, izraelske snage zauzele su u srijedu dijelove sjevernog pojasa Gaze, dan nakon što su izraelski vojnici ubili 14 boraca Hamasa.

Deseci tenkova i oklopnih vozila blokirali su dva palestinska grada i zauzeli položaje kod izbjegličkog logora Jabalya kako bi spriječili raketne napade na južni Izrael.

Jedna od najvećih izraelskih vojnih akcija u tom području u posljednjih nekoliko mjeseci pokrenuta je tjedan dana nakon što su Hamasovi bombaši samoubojice ubili 16 ljudi u Beershebi. Izrael je odgovorio u utorak, napavši Hamasov logor za obuku, na što su palestinski militanti zaprijetili novim terorističkim napadima.

Pročitajte više