SHARON SKLOPIO KOALICIJSKI UGOVOR S NACIONALISTIMA

Izraelska Nacionalna vjerska stranka (NRP) u nedjelju je objavila da je potpisala nacrt koalicijskog ugovora sa strankom Likud izraelskog premijera Ariela Sharona.

Sporazum s NRP-om Sharonu otvara mogućnost stvaranja koalicijske vlade bez oporbenih laburista. Sharon bi s 40 zastupnika svoga Likuda, te 15 centrističke stranke Shinui (vjerojatnog koalicijskog partnera) i šest NRP-a, mogao osnovati labavu većinsku vladu s jednim zastupničkim mjestom više od oporbe.

NRP je nacionalistička stranka koja zagovara širenje židovskih naselja na Zapadnoj obali i pojasu Gaze i protivi se stvaranju palestinske države.

Predstavnici Likuda i Laburističke stranke, koja je na izborima 28. siječnja osvojila 19 mjesta u Knessetu, trebali bi održati nove pregovore u nedjelju kako bi odlučili imaju li te dvije stranke išta zajedničkog u mirovnim planovima s Palestincima što bi bilo dovoljno za koalicijske pregovore i stvaranje vlade nacionalnog jedinstva. Pretpostavlja se, međutim, da bilo kakav oblik suradnje s NRP-om laburistima nikako neće odgovarati.

Prema zakonu, Sharonu ostaje još mjesec dana vremena za formiranje vlade.

Široka koalicija s laburistima pomogla bi Sharonu u suprotstavljanju izraelskoj najradikalnoj desnici, a i ostao bi u milosti Washingtona.

Pročitajte više