"Sharon više nije u neposrednoj opasnosti"

STANJE izraelskog premijera Ariela Sharona, koji je prije mjesec dana doživio težak moždani udar, i koji je hitno podvrgnut još jednoj operaciji radi probavnih komplikacija, u subotu se pogoršalo. Nakon operacije koja je trajala tri i pol sata Sharon je vraćen na intenzivnu njegu.

Ravnatelj jeruzalemske bolnice Shlomo MorYosef izjavio je da Sharon "više nije neposrednoj životnoj opasnosti".

"Ova operacija sama po sebi ne predstavlja nikakav problem, ali je problem i dalje oporavak od moždanog udara. Ovakve dramatične situacije, kao jutrošnja, tom oporavku sigurno ne pomažu. Svaki dan izgledi su sve manji", rekao je Shlomo Mor-Yosef.

Ranije su bolnički izvori rekli kako misle da Sharon neće preživjeti subotu.

Glasnogovornik medicinskog centra u Jeruzalemu Ron Krumer izjavio je u subotu ujutro za CNN da je CT pretragom utvrđeno ozbiljno oštećenje premijerovog probavnog trakta te da je on hitno upućen na operaciju.

Ron Krumer je tada kazao da je Sharonovo zdravstveno stanje doseglo najkritičniju točku otkako je primljen u bolnicu. Dodao je da su uz premijera članovi obitelji.

Sharonovo zdravstveno stanje do petka liječnici su tretirali kao nepromijenjeno, "ozbiljno i stabilno" i nije bilo naznaka da bi mogao doći k svijesti. Diše uz pomoć respiratora, a nalazi se u stanju koje bi se moglo definirati kao "vegetativno".

Izraelski liječnici nikada nisu isključili slabu mogućnost da će 77-godišnji Sharon, koji je 4. siječnja doživio težak moždani udar, povratiti dio svojih fizičkih i mentalnih sposobnosti.

Iza Sharona je ostao stranački sustav u previranju, nakon promjena u vodstvu Likuda i laburista, kao i većinom neiskušana generacija političara koji pokušavaju zauzeti njegovo mjesto.  Podsjetimo, u rujnu prošle godine Sharon je osnovao novu stranku, Kadimu, nakon što je napustio desničarski Likud.

Privremeni izraelski premijer je Ehud Olmert, profesionalni političar koji je Sharona zamijenio na dužnosti, dok se približavaju opći izbori 28. ožujka.

Olmert, bivši gradonačelnik Jeruzalema, dobio je visoke ocjene u izraelskim ispitivanjima javnog mišljenja koja pokazuje da je Kadima s Olmertom na čelu na putu prema pobjedi na općim izborima.

Pročitajte više