Shell ostvario najveću dobit u zadnjih 115 godina

Foto: EPA

NAFTNI i plinski div Shell izvijestio je o rekordnoj godišnjoj dobiti nakon što su prošle godine značajno porasle cijene energenata prilikom ruske invazije na Ukrajinu. U 2022. je ostvario 39.9 milijardi dolara dobiti, što je dvostruko više od prošlogodišnje brojke i najviše u 115-godišnjoj povijesti tvrtke.

Energetske kompanije ostvaruju rekordnu dobit nakon skoka cijena nafte i plina do kojeg je došlo prilikom ruske invazije na Ukrajinu. Prošle je godine vlada Ujedinjenog Kraljevstva uvela porez na neočekivanu dobit (Energy Profits Levy) kako bi pomogla financiranje projekta smanjenja računa za plin i struju.

"Britance u travnju vjerojatno čeka povećanje cijena energije od 40%"

To je uzrokovalo velik profit za energetske tvrtke, ali i veće račune za kućanstva i poduzeća te, uz porast cijena hrane, i inflaciju koja je dosegla najvišu razinu u zadnjih 40 godina. BBC piše kako je Shell platio porez za 2022., ali da kompanija u Velikoj Britaniji ostvaruje samo oko 5% svojih prihoda dok se ostatak oporezuje u drugim jurisdikcijama.

Izvršni direktor Shella, Wael Sawan, kazao je da najnoviji rezultati tvrtke "pokazuju snagu Shellovog diferenciranog portfolija, kao i sposobnost kompanije da isporuči energiju kupcima za vrijeme nestabilnog razdoblja u svijetu".

"Dok Britance u travnju vjerojatno čeka povećanje cijena energije od 40%, vlada dopušta tvrtkama za fosilna goriva da ostvaruju ogroman profit zbog neuvođenja adekvatnog poreza na neočekivanu dobit", rekao je laburist Ed Miliband.

Pročitajte više

 

Pročitajte više