Shell plaćao vojsku za ubojstva mirnih prosvjednika u Nigeriji

OBJAVLJENI tajni dokumenti iz 90-ih godina otkrili su da je naftna kompanija Shell surađivala s vojskom i policijom kako bi spriječila ktiviste u regiji oko delte Nigera. Shell nikada nije negirao da su njihove aktivnosti zagadile zemlju i zrak u tome području, no uvijek su tvrdili da nemaju ništa s kršenjem ljudskih prava.

Dokumenti koji su se nalazili u sudskom spisu u SAD-u pokazali su da je Shell 90-ih godina plaćao nigerijsku vojsku kako bi zaustavila mirne prosvjednike koji su se borili protiv zagađenja. Naftna kompanija je čak i pomagala u planiranju "racija" koje su se odvijale u selima za koje se sumnjalo da su žarišta pobune protiv Shella, piše Guardian.

Prema izjavama aktivista iz naroda Ogoni, nekoliko stotina ljudi je ubijeno 90-ih godina, a mnogi drugi su pobjegli iz područja. Amnesty International i Human Rights Watch tvrde kako su naftne kompanije, od kojih je Shell najveća, krive za "tragediju ljudskih prava" u toj regiji. Najviše kršenja ljudskih prava se događalo zato što su kompanije izbjegavale uvesti standarde u očuvanju okoliša.

Pročitajte više