Shirin Ebadi 11. dobitnica Nobelove nagrade za mir

NOBELOVA nagrada za mir u petak je u Oslu dodijeljena iranskoj odvjetnici Shirin Ebadi za njezin rad na obrani ljudskih prava, poglavito žena i djece te na promicanju demokracije.

Kao sutkinja, odvjetnica, pisac i aktivistica jasno je i naglas o ljudskim pravima progovorila u svojoj rodnoj zemlji Iranu, ali i izvan njegovih granica. Profesionalno i hrabro obavljala je svoj posao, ne obazirući se na prijetnje njezinoj vlastitoj sigurnosti, kaže se u priopćenju norveškog Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za mir.

U objašnjenju petočlanog odbora istaknuto je kako Ebadi, koja je muslimanka, "ne vidi kontradikciju između islama i temeljnih ljudskih prava".

Među 165 kandidata za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir bili su papa Ivan Pavao II i bivši češki predsjednik Vaclav Havel.

"Vrlo sam ponosna i zadovoljna. Ovo je priznanje meni, važno je za ljudska prava u Iranu, za demokraciju u Iranu te posebno za prava djece u Iranu", kazala je Ebadi za norveški javni radio NRK nakon što je doznala da je postala dobitnica.

"U mojoj zemlji, Iranu, još uvijek traje borba za demokraciju i ljudska prava. Iranski narod želi reformu političkog i zakonskog sustava. Oni prosvjeduju protiv nekolicine koja drži vlast", rekla je, među ostalim, Ebadi.

Prenosimo popis dosadašnjih dobitnica Nobelove nagrade za mir.

1997 - Jody Williams, koordinatorica Međunarodne kampanje za zabranu mina

1992 - Rigoberta Menchu, aktivistica za zaštitu ljudskih prava iz Gvatemale

1991 - Aung San Suu Kyi, oporbena čelnica u Burmi (Mianmaru)

1982 - Alva Myrdal, švedska ministrica za razoružanje

1979 - Majka Terezija od Kalkute

1976 - Betty Williams i Mairead Corrigan, voditeljice "Zajednice ljudi mira", pokreta koji se zauzima za prekid nasilja u Sjevernoj Irskoj

1946 - Emily Greene Balch, američka pacifistikinja i počasna međunarodna predsjednica Ženske međunarodne lige za mir i slobodu

1931 - Jane Addams, Amerikanka koja je organizirala socijalni rad među sirotinjom Chicaga i bila međunarodna predsjednica Ženske međunarodne lige za mir i slobodu

1905 - Bertha Sophie Felicita von Suttner, austrijska barunica koja je napisala antiratnu knjigu "Odložite oružje" i bila počasna predsjednica Stalnog međunarodnog ureda za mir.

Pročitajte više