Šibenik: Krojf će biti upućen u zatvorsku bolnicu u Zagreb

PO NALOGU šibenskog Općinskog suda Miljenko Žaja Krojf, kojem se s još dvojicom okrivljenika sudi zbog kažnjiva djela ucjene, bit će upućen na liječenje u zatvorsku bolnicu u Zagrebu.

Sudsko vijeće danas je prihvatilo mišljenje sudskih vještaka da prvookrivljeni Miljenko Žaja Krojf i trećeokrivljeni Tonči Botica zbog trenutačna zdravstvenog stanja ne mogu pratiti raspravu, tako da ni u današnjem, sedmom, pokušaju nije počela glavna rasprava u postupku protiv njih i Siniše Šoše, optuženih za kažnjivo djelo ucjene.

Nakon što je Županijski sud u Šibeniku 28. rujna ukinuo rješenje Općinskog suda da se zbog bolesti prvookrivljenom Krojfu sudi u odsutnosti, a općinski državni odvjetnik Emilio Kalabrić zatražio da se ponovno pozovu sudski vještaci, danas su, po sudskom nalogu, liječnice Vlatka Novak iz Šibenika i Marija Definis-Gojanović iz Splita pregledale okrivljene u Okružnom zatvoru u Šibeniku. U iskazu što ga je nakon pregleda dala pred Sudskim vijećem dr. Novak je naglasila kako je unatoč pogoršanu psihičkom stanju u odnosu na prijašnje vještačenje prvookrivljeni Žaja sposoban pratiti tijek glavne rasprave, iznositi obranu i savjetovati se sa svojim braniteljima. Isto je ustvrdila i za drugookrivljenog Šošu, a za trećeokrivljenog Boticu je kazala da zbog znatno pogoršana psihičkog stanja privremeno nije sposoban pratiti raspravu.

Dr. Gojanović, koja je pregledala prvookrivljenog Krojfa, izjavila je kako zbog temeljnog invalidnosti (Krojf je bez desne potkoljenice), kao i zbog više akutnih zdravstvenih tegoba, prvookrivljeni nije u stanju pratiti raspravu te kako ga što prije treba uputiti na bolničko liječenje.

U pitanjima što su ih sudskoj vještakinji dr. Definis-Gojanović postavljali zastupnici odvjetništva i obrane najviše se dvojilo je li se prvookrivljeni Krojf sam doveo u sadašnje stanje, odbijajući u tijeku četiri i pol mjeseca pritvora liječničku pomoć u zatvorskoj bolnici u Zagrebu. Gojanović to nije mogla nedvojbeno potvrditi, iako je ustvrdila da je 12. kolovoza, kad je bilo zakazano prvo ročište, Krojf, unatoč invalidnosti, bio tjelesno sposoban pratiti glavnu raspravu. Međutim, za razliku od ostale dvojice okrivljenika nijedanput se nije pojavio u sudnici.

Novo ročište zakazano je za 18. listopada, a Krojf će u međuvremenu biti na liječenju u zatvorskoj bolnici u Zagrebu. Na iduće ročište bit će ponovno pozvani sudski vještaci radi ocjenje njegova psihofizičkog stanja. O ukidanju pritvora, u kojem su sva trojica okrivljenika od 22. svibnja odluku će donijeti Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Šibeniku.

Krojf i ostali optuženi su da su ucjenom pokušali dobiti novac i skupe automobile od poduzetnika iz Rogoznice Nenada Skejića, prijeteći da će ubiti njega i njegovu obitelj.

Pročitajte više