Šibenik: Potpora inicijativi da Obonjan postane centar za mlade

AKO VLADA do sredine listopada odluči da otok Obonjan pokraj Šibenika postane centar za mlade, Grad Šibenik će poništiti natječaj o prodaji većinskog udjela u poduzeću "Otok mladosti" koje gospodari Obonjanom, zaključeno je na današnjem sastanku u Šibeniku.

Nakon sastanka zatvorenog za javnost sudionici sastanka iz Državnog zavoda za zaštitu materinstva, obitelji i mladih, Uprave za školstvo Ministarstva prosvjete, Grada Šibenika, Saveza izviđača Hrvatske te Ureda Vlade RH održali su konferenciju za novinare.

Sastanak je inicirala ministrica u Vladi Gordana Sobol, ali je zbog drugih obveza izostala s njega, a povod je, kako su novinari informirani, bilo raspisivanje natječaja za prodaju većinskog udjela u poduzeću "Otok mladosti" te akcija koju je protiv toga organizirao Savez izviđača Hrvatske, koji je još sedamdesetih godina na Obonjanu osnovao izviđački centar.

Svi sudionici sastanka novinarima su izjavili kako su za to da Obonjan preraste u centar za mlade, a u tom bi slučaju država postala većinskim vlasnikom poduzeća "Otok mladosti" koje je sada u vlasništvu Grada Šibenika te da je takvo rješenje moguće i prihvatljivo nakon što je u siječnju ove godine Sabor prihvatio Nacionalni program za mlade koji obvezuje i državu i jedinice lokalne samouprave.

Zoran Smolić, zamjenik šibenskog gradonačelnika, rekao je da su se na raspisivanje natječaja za prodaju većinskog udjela u tom poduzeću odlučili zbog toga što sami nisu mogli sanirati njegove gubitke, a u "Vladi nije bilo sluha da se uključi u taj projekt". Na natječaju je, kao najpovoljnija, odabrana ponuda zagrebačke tvrtke "Gold club" iza koje stoje poslovni ljudi koji se bave otvaranjem kockarnica u tranzicijskim zemljama i s kojima gradski čelnici i dalje pregovaraju o mogućoj prodaji, ali će natječaj, ako se Vlada odluči da Obonjan preraste u centar za mlade, biti poništen, istaknuo je Smolić.

Poduzeće "Otok mladosti", koje je upravljalo otokom Obonjanom, 1991. godine prešlo je u vlasništvo Grada Šibenika čemu su se u Savezu izviđača oštro od prvog dana suprotstavljali tvrdeći da su oni izgradili objekte na tom otoku. Protiv Grada Šibenika pokrenuli su i sudski spor za poništenje rješenja o vlasništvu, ali su ga izgubili. Oni se već godinama zalažu za to da se taj otok ne komercijalizira nego da se vrati mladima, a nakon što je Grad Šibenik raspisao natječaj za prodaju većinskog udjela organizirali su potpisivanje peticije u cijeloj Hrvatskoj, a zatražili su i intervenciju Predsjednika i Vlade.

Pročitajte više