Šibenik: salmonela najvjerojatniji uzrok zaraze solarisovih gostiju

Najvjerojatniji uzročnik zaraze gostiju hotela Milenium u Solarisu je salmonela, no još se ne zna izvor zaraze, a od 150 gostiju sa simptomima trovanja hranom 13 ih je zadržano u šibenskoj Općoj bolnici, doznaje se danas u Zavodu za javno zdravstvo Šibenskokninske županije.

Prema prvim nalazima Službe za mikrobiologiju šibenskog Zavoda za javno zdravstvo najvjerojatniji uzročnik zaraze je salmonela iz grupe D.

Uz 150 oboljelih gostiju koji su liječničku pomoć zatražili u Šibeniku još se šest oboljelih gostiju istog hotela javilo zdravstvenoj službi u Zagrebu, priopćio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Mjesto zaražavanja za sada nije poznato, a izvor zaraze i put prijenosa intenzivno istražuje Služba za epidemiologiju ZZJZ-a u suradnji sa šibenskom Sanitarnom inspekcijom, kažu u ZZJZ-u.

Na povišenu temperaturu i probavne smetnje gosti Mileniuma počeli su se žaliti u petak kasno poslijepodne. Zadnji pacijenti stigli su u Službu hitne pomoći kasno sinoć i do jutros ih je pregledano oko 150.

Jedanaestoro pacijenata s jače izraženim tegobama zadržano na zaraznom odjelu šibenske Opće bolnice, a dvoje djece je na Odjelu pedijatrije i stanje im se polako poboljšava, doznaje se od dežurnog liječnika.

Među oboljelima su gosti iz Hrvatske, te Slovenci, Česi, Albanci i građani SR Jugoslavije, a uglavnom je riječ o sudionicima Susreta adventista koji se održavao u Solarisu.

U ZZJZ-u kažu da su provedene prve protuepidemijske mjere, pojačana je dezinfekcija i promijenjen je režim ishrane gostiju. Svi zaposleni u kuhinji hotelskog naselja Solaris su pod dodatnim epidemiološkim zdravstvenim nadzorom, bez obzira na uredne sanitarne iskaznice, odnosno klinički se pregledavaju i uzeti su uzorci za mikrobiološku analizu.

U tijeku je i mikrobiološka obrada uzoraka hrane i briseva radnih površina, posuđa i ruku djelatnika kuhinje.

U ZZJZ-u kažu da je pozitivno što je broj novooboljelih od sinoć u zamjetnom padu, pa se očekuje skori završetak epidemije.

(Hina) dfer so

Pročitajte više