Šibenski TLM: Proizvodnja stala, čeka se jamstvo Vlade

U VALJAONIČKOM pogonu šibenskog TLM-a noćas je izvaljana posljednja količina aluminija i proizvodnja je stala zbog nemogućnosti TLMa da nabavi nove sirovine, a proizvodnja se održava samo u Prešaonici, rekao je na konferenciji za novinare Zdravko Burazer, povjerenik HUS-a za Šibenskokninsku županiju i predsjednik TLM-ove podružnice tog sindikata.

On je podsjetio da je daljnja proizvodnja u TLM-u došla u pitanje jer im dobavljači zbog neplaćenih potraživanja ne žele isporučivati robu, a Vlada TLM-u još nije dala jamstvo za novo kreditno zaduženje kojim namjeravaju pokriti dug prema dobavljačima. Uvjeren je da Vlada neće dopustiti da proizvodnja u TLM-u potpuno stane te da će im na današnjoj sjednici dati jamstvo budući da TLM ima pokriće jer više od 80 posto proizvoda izvozi. Uprava traži jamstvo za kratkoročni kredit od 125 milijuna kuna. TLM dobavljačima ukupno duguje 12 milijuna dolara, a na naplatu im je do sada stiglo 85 milijuna kuna. Burazer je istaknuo da se situacija u kojoj se TLM našao mogla očekivati budući da su osam milijuna eura iz obrtnih sredstava izdvojili za dovršenje nove investicije u Valjaonicama koja je ukupno vrijedna 55 milijuna eura.

Napomenuo je da u Upravi TLM-a postoje razmimoilaženja oko restrukturiranja i planirane privatizacije za koju jedni jesu, a drugi nisu, a zamjerio je Nadzornom odboru što to tolerira i dopušta status quo u tom poduzeću.

Njegov je većinski vlasnik Hrvatska elektroprivreda koja ima oko 70 posto dionica.

(Hina) df vkn

Pročitajte više