šibensko remontno brodogradilište u stečaj

Vijeće Trgovačkog suda u Šibeniku na današnjem je ročištu odlučilo otvoriti stečajni postupak u Remontnom brodogradilištu (RB) u Šibeniku s 422 radnika.

Za stečajnog upravitelja imanovan je magistar pravnih znanosti Šibenčanin Draško Lambaša. Stečaj je pokrenut jer brodogradilište ne može podmirivati obveze, koje po najnovijim podatcima FINA-e dosežu oko 50 milijuna kuna, a žiro-račun mu je blokiran više od 2600 dana. Zahtjev za stečajem Uprava je podnijela u kolovozu 2001.

Trgovački sud u Splitu a onda u Šibeniku više je puta odgađao odluku, čekajući da se status Brodogradilišta riješi privatizacijom, ali je ona nakon nekoliko krugova propala. Odluka je zadnji put odgođena u prosincu prošle godine jer je Vlada remontnu djelatnost, usluge za HRM i radna mjesta pokušala spasiti tako da drugom koncesionaru dodijeli koncesiju za obavljanje te djelatnosti na pomorskom dobru koje je iskorištavao RB. RB-u je oduzeta koncesija zbog neplaćanja, a 19. prosinca prošle godine objavljen je natječaj za novog koncesionara koji još traje. Jedan od uvjeta natječaja je da budući koncesionar mora preuzeti ili se pobrinuti za sve radnike.

Predsjednik Uprave Ivica Baljkas i predstavnici Neovisnog sindikata RB-a i HUS-a predložili su danas Vijeću Trgovačkog suda da odgodi odluku o pokretanju stečaja dok ne završi postupak dodjele koncesije, ali je stečaj ipak otvoren.

Stečajna sutkinja Maja Skorić je istaknula da stečajni upravitej ne mora odmah uručiti otkaze radnicima što je i on sam potvrdio.

´Dok ne završi postupak dodjele koncesije novom koncesionaru, bilo bi nerazumno poslati radnike na Zavod za zapošljavanje´, kazao je nakon odluke Trgovačkog suda stečajni upravitelj Draško Lambaša.

Ozren Matijašević, potpredsjednik HUS-a, izjavio je kako nisu zadovoljni odlukom Trgovačkog suda jer su općenito protiv stečajne politike kakva se vodi u Hrvatskoj.

Pročitajte više