Sicilijanke odlučile stati na kraj mafiji

GRUPA mladih poslovnih žena na Siciliji odlučila je ne plaćati određeni postotak lokalnoj mafiji koja to traži od svih stanovnika koji ulaze u privatni posao, kao "zaštitu". Poslovni ljudi koji otvaraju privatna poduzeća dužni su platiti "naknadu" tešku 10 posto od ukupne mjesečne zarade.

"Pizzo", kako oni nazivaju taj danak, je mjesečna količina novca koju vlasnici moraju dati mafiji. Godišnje mafija na taj način zaradi i do 130 milijuna funti što je glavni prihod mafije, prenosi The Times. Tamošnje stanovništvo koje redovito isplaćuje danak Cosa Nostri skriva svoje identitete od straha da mafijaški šefovi ne naškode njima i njihovim obiteljima.

Žene protiv Mafije

Nekoliko mladih sicilijanki odlučilo je progovoriti i suprotstaviti se tome. Tamošnje žene vlasnice su većine manjih poduzeća i pokazale su se kao najhrabrije članice društva kada je u pitanju mafija i suprotstavljanje Cosa Nostri.

28-godišnja Silvia Pellegrino kaže kako "na kraju svakog mjeseca u Palermu mafija dolazi u vašu trgovinu po svoj postotak". Dodala je kako nose pištolje u svojim džepovima, imaju svoje vozače i zaštitare koji ih čekaju u automobilima dok šefovi kupe svoju zaradu. "Saznat će sve o vama, vašim roditeljima i prijateljima kako bi vam dali do znanja da mogu doći do vas i do svakog dijela vašeg života", rekla je.

Oko 300 poduzeća uključujući banke, hotele, restorane i barove u Palermu i njegovoj okolici dali su podršku poduzetnim i hrabrim ženama u borbi protiv mafije. Nakon javnog istupa Silvije i njezinih istomišljenica, one i dalje ostaju neustrašive i nepopuštaju, usprkos prijetnjama mafije. "Mi smo ih ovim činom ponizile i tako smo postale njihovom metom", kaže jedna od njih. Iako kampanja borbe protiv Cosa Nostre napreduje, može potrajati jako dugo jer šefovi mafije još uvijek uzimaju postotak i to od 80 posto poduzeća. 

Pročitajte više