Šijitski velikodostojnik od Amerikanca zatražio da napuste Najaf

UTJECAJNI šijitski visokodostojnik, Moktada alSadr, u petak je tijekom molitve pred 100.000 vjernika pridošlih iz 18 iračkih pokrajina, zatražio da Amerikanci napuste sveti grad Najaf.

"Američki su vojnici ušli u vjerske i teološke škole Hawze (šijitske vjerske vlasti) u Najafu, pod izgovorom da traže oružje i pritom opkolili sveti grad. Taj je čin za svaku osudu stoga tražimo da američke snage napuste sveti grad", rekao je obračajući se vjernicima.

"Žele nas spriječiti da se okupljamo na molitvi petkom, a neki on njih čak traže da ugasimo vatru u Koufi", rekao je al-Sadr aludirajući na gradsku džamiju Moslem Abou Oukeil, na ulazu u Nadjaf gdje on predvodi molitvu.

"Pogledajte ovaj skup. Hawza predstavlja irački narod, a ne Vijeće za privremenu upravu Iraka. Trebali biste njega raspustiti i okončati okupaciju", kazao je.

Za razliku od prošlog tjedna kada se molitva pretvorila u politički skup, ovaj su puta vjernici u glas ponavljali izvatke iz Korana:

"Ovdje smo, ovdje smo Hawza".

Vjernici su zauzeli glavnu i pokrajnje ulice. Na površini od 500 metara, oko džamije, na svojim su molitvenim tepisima, stisnuti jedni uz druge, čelom u molitvi doticali zemlju. Glave su im opasana zelenim povezima na kojima piše: "Mehdijeva vojska" - vojska 12-og imama kojeg šijiti očekuju.

Sayyed Sadr je prošlog tjedna pozvao na formiranje takve vojske dobrovoljaca, a njihovo je vojačenje u pokrajinama s većinskim šijitskim stanovništvom počelo 19. srpnja.

Od jutra se rijeka kamiona i autobusa s vjernicima počela slijevati u grad. Na izlasku iz Bagdada stvorila se tako kolona duga pet kilometara.

Pročitajte više