Silvija Luks: Ništa ne shvaćam, mislim da sam glasala protiv svog prijedloga

PUNIH pet sati su članovi Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a prolazili točku po točku novog Statuta javne televizije prije nego su ga napokon jednoglasno prihvatili. Ruke za Statut nije podiglo samo tri člana PV-a koji nisu dočekali kraj sjednice.

Do koje se mjere radilo o mlaćenju prazne slame i usuglašavanju većinom tehničkih detalja najbolje ilustrira komentar predsjednice NO-a Silvije Luks, koja je u jednom trenu ispalila: "Više ništa ne shvaćam, mislim da sam čak glasala protiv svog prijedloga".

"Glavnom ravnatelju nije potrebno nikakvu radno iskustvo"

Najviše je rasprave bilo oko članaka koji se tiču izbora novog glavnog ravnatelja HRT-a, što je prva važnija zadaća Vijeća. Mogli su se čuti čak i ideje da glavnom ravnatelju nije potrebno nikakvo radno iskustvo jer, kako je zaključila Luks, "danas se doista rađaju genijalci". Većina se s takvom idejom ipak nije složila pa je zaključeno da ravnatelj mora imati barem tri godine iskustva na upravljačkim pozicijama, kao i da ne smije biti politički aktivan.

Novim je statutom definirana i buduća pozicija "novih medija" odnosno multimedije unutar strukture HRT-a. Prisutnost javne televizije na internetu za sada ostaje u ingerenciji već postojećih odjela, ali otvorena je mogućnost da se uskoro formira zasebna ustrojbena jedinica s vlastitim ravnateljem i glavnim urednikom koja bi funkcionirala ravnopravno televiziji i radiju.

"Predložite nekog tko ima barem 80 posto vaših sposobnosti"

Na samom kraju sjednice Luks je izvijestila i da je došlo do promjene u kadrovskoj strukturi NO-a. Ante Žigman napušta ovo tijelo jer je pozvan da postane savjetnik guvernera HNB-a Željka Rohatinskog. Luks se Žigmanu zahvalila na dosadašnjem radu i zamolila ga da za svog nasljednika predloži nekoga tko "ima barem 80 posto njegovih sposobnosti".

Pročitajte više