Simitis: Iračka kriza dominirat će summitom EU u Bruxellesu

IRAČKA kriza dominirat će summitom predsjednika država i vlada Europske unije, koji će se u četvrtak i petak održati u Bruxellesu, najavio je u službenom pozivu sudionicima grčki ministar vanjskih poslova Costas Simitis, čija zemlja trenutno predsjeda Unijom.

Glasnogovornik grčkog predsjedništva Unijom Panos Beglitis, izjavio je u srijedu da će summit "normalno" započeti u 18 sati po GMT-u.

"Pitanje Iraka svjetska je tema dana pa i mi svoju pažnju moramo usmjeriti na njega prije bilo koje druge stvari", istaknuo je Simitis u pismu u kojem poziva svoje kolege na sastanak na vrhu u Bruxellesu.

Sastanak čelnika EU-a trebao bi započeti "razmjenom mišljenja" s predsjednikom Europskog parlamenta Patom Coxom te razgovorima o Iraku, koji će se nastaviti i tijekom zajedničke večere.

Tijekom večere, na koju će biti pozvani i ministri vanjskih poslova zemalja članica, "razgovarat ćemo i o razvoju događaja na Bliskom istoku i na Balkanu", najavio je u pismu trenutačni predsjedatelj Europske unije Simitis.

Grčko predsjedništvo odlučilo je zbog iračke krize otkazati za četvrtak predviđen sastanak čelnika Petnaestorice i predsjednika Konvencije za budućnost Europe Valeryja Giscarda dEstainga.

(Hina) br maš

Pročitajte više