SIMONIĆ PRIMIO IZASLANSTVO MATICE HRVATSKE VARAŽDIN

Predstavnici Matice Hrvatske Varaždin, Varaždinskog književnog društva i Upravnog odjela za znanost, kulturu i šport Grada Varaždina razgovarali su danas s potpredsjednikom Vlade Ante Simonićem o potrebi i mogućnostima adaptacije rodne kuće Vatroslava Jagića u Varaždinu.

Izaslanstvo je zatražilo financijsku podršku u obnovi i saniranju kuće kako bi se na odgovarajući način odala počast velikom hrvatskom slavistu Vatroslavu Jagiću. Ove godine se navršava 165. godišnjica Jagićeva rođenja i 80. godišnjica smrti, priopćeno je iz vladinog Ureda za odnose s javnošću. .

Potpredsjednik Simonić iskazao je spremnost u pružanju pomoći svojim zauzimanjem kod resornih ministarstava. Naglasio je potrebu prikupljanja svih relevantnih podataka o sanaciji i troškovima kako bi podrška bila što učinkovitija.

Vatroslav Jagić (1838-1923), jezikoslovac i povjesničar, bio je profesor filologije na velikim europskim sveučilištima. Autor je mnogobrojnih djela i rasprava o staroslavenskom jeziku i poredbenoj slavistici, te osnivač časopisa ´Arhiv za slavensku filologiju´.

Pročitajte više