Simonić primio strane studente napadnute u Zagrebu koncem srpnja

POTPREDSJEDNIK hrvatske Vlade Ante Simonić sastao se danas s dvojicom stranih studenata koji su napadnuti u Zagrebu 29. srpnja, Emadom Hamdi Ali Ramadanom iz Egipta i Hiroaki Fukudom iz Japana, priopćeno je iz vladina Ureda za odnose s javnošću.

Zagrebačka policija izvijestila je da je odmah nakon što je u Operativno-komunikacijskom centru zaprimljena dojava o tučnjavi u prolazu Ciboninog tornja, policijska ophodnja na mjestu događaja zatekla Hamdija i još trojicu stranaca, 23-godišnjeg Japanca, 22-godišnjeg Omanca i 19-godišnjeg Kirgistanca. Kao i pretučeni Egipćanin i oni u Zagrebu borave na temelju razmjene studenata.

U policiji su tada rekli kako ne isključuju mogućnost da su egipatskog studenta pretukli skinheadsi, no da to još ne mogu potvrditi.

Potpredsjednik Simonić izrazio je žaljenje zbog napada na studente i najsnažnije osudio navedeni incident te im u ime hrvatske Vlade i svoje osobno uputio ispriku.

Hrvatska Vlada i resorna ministarstva poduzimaju sve moguće mjere kako bi djelovali preventivno vezano uz taj problem društva u borbi protiv netolerancije i neprihvaćanja razlika, naglasio je Simonić. Znanje je temeljni resurs današnjice, a slobodni protok znanja, ideja i izvrsnosti u sklopu razmjene studenata jedan je od najboljih načina međusobnog upoznavanja, istaknuo je.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno pokrenuti mehanizme na svim razinama vlasti kako bi se u budućnosti takvi incidenti spriječili. U razdoblju od dva tjedna izradit će se izvješća Ministarstva znanosti i tehnologije, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatske udruge za međunarodnu razmjenu studenata prirodnih i tehničkih znanosti ponajprije zbog podizanja razine komunikacije te pronalaska rješenja glede napada na strane studente i prijedlog buduće prevencije, navodi se u priopćenju.

Sastanku su također nazočili zamjenik ministra znanosti i tehnologije Zdenko Franić i načelnik Policijske uprave zagrebačke Vladimir Faber.

Načelnik Faber istaknuo je da je kriminalistička obrada u tijeku, a zamjenik ministra Franić rekao je da je razina sigurnosti podignuta u smještajnim objektima za studente.

Napadnuti studenti zahvalili su potpredsjedniku Simoniću i Vladi na brizi i pruženoj potpori istaknuvši da i sami smatraju navedeni incident usamljenim slučajem.

Predstavnica Hrvatske udruge za međunarodnu razmjenu studenata prirodnih i tehničkih znanosti Kristina Bejuk izrazila je zadovoljstvo Vladinim pristupom i zalaganjem u rješavanju problema napada na njihove studente, stoji u priopćenju vladina Ureda za odnose s javnošću.

Pročitajte više