Šimonović: Hrvatska će izručivati svoje građane

MINISTAR pravosuđa Ivan Šimonović najavio je da će se pri sljedećim ustavnim promjenama morati promijeniti i odredba o neizručivanju hrvatskih državljana. Buduće promjene regulative Šimonović je objavio u intervjuu kojeg je dao Radiju 101 i to nakon povratka s ministarskog sastanka zemalja EU-a u Pragu.

Ministar je rekao da Hrvatska ne može utjecati na takve promjene u regulativi susjednih zemalja, ali ipak je za očekivati je da bi do toga moglo doći u susjednoj BiH i Srbiji, pa bi konačno Hrvatska mogla zatražiti izručenje osumnjičenika za ratne zločine.

Slučaj Norac i slučaj Petrač

Premda je već devet godina na odsluženju zatvorske kazne za ratni zločin počinjen na području Gospića, Mirko Norac prema mišljenju Šimonovića mora biti u pritvorskom režimu što se tiče "zatvorskog dopusta". Ministar je istaknuo da nitko ne snosi krivicu što Norac ima pogodnosti, jer je posrijedi vrlo složen slučaj, a dodao je da takvo tumačenje propisa može nekome zazvučati nepravedno, ali dok je ono na snazi jednostavno se mora provoditi.

S druge strane, Hrvoje Petrač je, kako tvrdi njegov odvjetnik Rajko Mlinarić, diskriminiran posljednjim odlukama o povratku o stroži zatvorski režim, na što je Šimonović objasnio da je odluka o premještaju Petrača u blaži režim krivotvorena.

G.M.
Foto: Index

Pročitajte više