Šimonović predao dužnost predsjednika UN-ovog ECOSOC-a

GOSPODARSKO i socijalno vijeće Ujedinjenih naroda (ECOSOC) ostvarilo je u 2002. napredak u izgradnji mira i sprječavanju sukoba, koordinaciji UNovih tijela te ojačalo suradnju s međunarodnim financijskim i trgovačkim institucijama, rekao je u srijedu u New Yorku dosadašnji predsjednik Vijeća, hrvatski veleposlanik Ivan Šimonović.

Stalni hrvatski predstavnik pri UN-u Ivan Šimonović predao je na zasjedanju ECOSOC-a dužnost predsjednika Vijeća koju je obnašao proteklih godinu dana. Njega će na mjestu predsjednika zamijeniti gvatemalski predstavnik Gert Rosenthal.

Izdvajajući značajnija postignuća Vijeća tijekom njegova jednogodišnjeg predsjedanja, koje je obavljao kao predstavnik Hrvatske, ali u osobnom svojstvu, Šimonović je 54-eročlanom tijelu rekao kako je u 2002. Vijeće odlučilo formirati ad hoc skupinu za afričke zemlje koje izlaze iz sukoba. Prva takva uspostavljena je za Gvineju Bisao, a njezino izvješće će danas biti predstavljeno Vijeću.

Šimonović je izdvojio i pojačanu suradnju i kordinaciju između tri najvažnija tijela Svjetske organizacije, ECOSOC-a, Vijeća sigurnosti i Opće skupštine. Tijekom 2002. uvedena je praksa da predsjednik ECOSOC-a sudjeluje u radu Vijeća sigurnosti i obratno kako bi se učinkovitije bavili sigurnosnim, ekonomskim i socijalnim pitanjima iz svoje domene.

ECOSOC je u 2002. također ojačao svoje veze sa Svjetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom te Svjetskom trgovačkom organizacijom kako bi proširio osnovu za odlučivanje o krupnim svjetskim ekonomskim pitanjima.

Šimonović se vraća u Hrvatsku gdje u veljači preuzima mjesto zamjenika ministra vanjskih poslova.

Pročitajte više