Šimonović s dužnosnikom skupine EK zadužene za "Avis" RH

ZAMJENIK ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović razgovarao je u ponedjeljak u Bruxellesu s Michaelom Leighom, voditeljem međuresorne skupine Europske komisije za izradu odgovora Hrvatskoj na zahtjev za članstvo u EU.

Šimonović je sastanak održao u Bruxellesu, gdje kao voditelj hrvatskog izaslanstva sudjeluje u radu trodnevnog pripremnog sastanka za ministarsku konferenciju o razvoju ribarstva u Mediteranu najavljenu za mjesec studeni u Veneciji.

"Razgovarali smo o suradnji s Haagom, o procesu povratka izbjeglica i o paketu zakona koji se odnosi na medije, također smo detaljno izvijestili o namjeri Hrvatske za proširenjem jurisdikcije na Jadranskom moru", rekao je zamjenik ministra Šimonović.

Obavijestili smo Komisiju da je hrvatska Vlada uputila Haaškome sudu izvješće u kojem je precizirala napore koje ulaže na rješavanju "slučaju Gotovine" i sa svime što je poduzeto glede dostave dokumentacije, kazao je Šimonović. Kada je u pitanju povratak izbjeglica Europska komisija, je po njegovim riječima, "pokazala naročiti interes" za ideju održavanja konferencije o namicanju sredstava za povratak izbjeglica i njihovu integraciju u novu sredinu.

Ideja o održavanju konferencije iznesena je tijekom posjeta hrvatskog predsjednika Mesića Beogradu i razgovora s predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem.

Cilj zajedničke konferencije Hrvatske, Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine bilo bi namicanje sredstava za povratak izbjeglica, ali i izražavanje političke volje svih triju država da se izbjeglice vrate svojim domovima, rekao je Šimonović.

Na sastanku je posebno bilo riječi o finaliziranju hrvatskih odgovora na Upitnik Europske komisije uoči 9. listopada kada će odgovore na Upitnik službeno predati u Bruxellesu Ivica Račan, predsjednik hrvatske Vlade.

Na sastanku je otvoren dijalog između Europske komisije i Republike Hrvatske o izradi "avisa" - odgovora na zahtjev za članstvo u EU u sklopu kojega je dogovoreno da će se voditi na sustavan način i održavati svaka, dva tri mjeseca.

"To je prilika da RH u svakom trenutku točno zna gdje stoji u zadovoljavanju očekivanja Europske komisije da bi dobila pozitivan "avis".

Europska komisija trebala bi izraditi završnu skicu "avisa" u ožujku nakon kojeg bi taj dokument išao na načelno razmatranje i pred Vijeće ministara EU.

Do tada će biti još nekoliko sastanaka na kojima će se razmotriti sva pitanja ključna za Hrvatsku i za pozitivan "avis", dodao je Šimonović.

Pročitajte više