Simpozij o stotoj obljetnici djelovanja obnovljene Družbe Isusove

SIMPOZIJ u prigodi stote obljetnice djelovanja obnovljene Družbe Isusove i svetišta bazilike Srca Isusova u Zagrebu održat će se 14. prosinca, najavio je na današnjoj konferenciji za novinstvo o. Vladimir Horvat.

Družba je Isusova odobrena 1540. i nakon gotovo čudesna razvoja i širenja po cijelom svijetu dokinuta je 1773. To razdoblje naziva se ´Stara Družba´ i kao takva u Zagrebu je djelovala od 1606.

Družba Isusova preživjela je samo u Rusiji i Pruskoj jer tamošnji vladari nisu dopustili njezino službeno ukinuće. Na taj način, kako podsjeća o. Vladimir Horvat, preživjela Družba službeno je obnovljena 1814. i kao obnovljena Družba Isusova naziva se do danas. Po Horvatovim riječima u hrvatske gradove došla je na poziv crkvenih i političkih vlasti.

U Zagreb je Družbu pozvao nadbiskup i kardinal Juraj Haulik da održe pučke misije, a uspjeh je bio tolik da je kardinal Haulik 1860. utemeljio zakladu za dolazak isusovaca u Zagreb i položio glavnicu od 60.000 forinta u kaptolsku riznicu.

Skup će popratiti i koncelebrirana misa zahvalnica te premijerno prikazan 45-minutni film HTV-a ´Bazilika Srca Isusova´ redatelja Ninoslava Lovčevića. Svečanost će završiti prigodnom izložbom starih barjaka dvanaest katoličkih društava i fotografija s unutrašnjošću bazilike.

Na današnjoj konferenciji Zakladu za stare, bolesne i nemoćne osobe ´Biskup Josip Lang´ predstavili su njezin predsjednik o. Mijo Nikić i upravitelj svećenik Antun Cvek.

Nikić je podsjetio kako je Zaklada osnovana Odlukom Rezidencije Družbe Isusove u Zagrebu od 8. lipnja, a odlukom Ministarstva pravosuđa od 8. srpnja odobren je upis Zaklade u zakladni upisnik.

Nikić je ustvrdio kako je sluga Božji Josip Lang (1857.-1924.) pomoćni biskup zagrebački bio velik prijatelj i dobročinitelj siromaha i nevoljnika pa su stoga u Zakladi držali prikladnim da ona nosi ime po tom čovjeku.

Svrha je Zaklade, rekao je Nikić, trajna novčana i drugi oblici potpore starim, nemoćnim i bolesnim osobama, a Zaklada će se u okviru svojih mogućnosti brinuti i za psihički ili fizički traumatizirane osobe.

Pročitajte više