Šimunićev prvi dan kao gradonačelnik: "Oroslavje se čisti, HDZ-ovci sami odlaze"

Foto: Index

VIKTOR ŠIMUNIĆ, novi gradonačelnik Oroslavja, ušao je jutros prvi put u svoj novi ured. Naime, Šimunić je jutros od starog gradonačelnika, HDZ-ovca Emila Gredičaka, službeno preuzeo upravljanje Gradom. S obzirom na to da je šef gradskog HDZ-a nedavno poručio Šimuniću da sa "smećem ne želi imati posla", kao i to da je Šimunić razotkrio i prijavio moguću političku korupciju HDZ-a te da ga je ta stranka prozvala "drukerom", jutros na primopredaji očekivale su se povišene tenzije. No, to je, kako nam kaže Šimunić, ipak izostalo.

>> Šimunić: Šef lokalnog HDZ-a nam je rekao da sa smećem ne želi imati posla

"Nemam nekih posebnih zamjerki. Prošlo je sve u redu. Bivši gradonačelnik Gredičak htio mi je samo predati izvješća, no ja sam inzistirao na tome da me informira o svih započetim projektima, što je on i učinio. Znao sam da postoji dug, a sada, nakon što je bivša vlast predala financijska izvješća, moramo utvrditi koliko točno iznosi minus u gradskoj blagajni", kaže nam Šimunić, dodajući da će mu prvi dan proći u analizi troškova i stvarnog stanja gradske blagajne.

HDZ-ovci odlaze, čisti se Oroslavje

Podsjetimo na to da se Šimunić ranije požalio da mu na prvi radni dolazi delegacija HNS-a vezano za licenciranje NK Oroslavje. Tom klubu prijeti oduzimanje licence zbog višegodišnjeg zanemarivanja prostorija i svlačionica kluba. Čelnik tog kluba već je najavio odlazak.

>> Šimunića, koji je razotkrio korupciju, HDZ u kampanji naziva - drukerom

Šimunić nas podsjeća na to da je riječ o HDZ-ovcu Danielu Vnuku, o kojem se pisalo u kontekstu afere Narodne novine. Naime, prije dvije godine četvero HDZ-ovaca prošla su na natječaju u Narodnim novinama i svi su bili iz Krapinsko-zagorske županije. Jedan od njih bio je Vnuk, a navodno su zapošljavanja išla preko županijskog HDZ-a, koji je vodio Žarko Tušek. Isti onaj koji je morao otići nakon što je Šimunić razotkrio aferu "A što bi ti štel biti".

"Odlaze HDZ-ovci, da. Povlače se. Čisti se Oroslavje. Neka, bolje je tako", komentira Šimunić, kojem glavobolju stvara i činjenica da se vrtić trebao nedavno otvoriti, no nedostaju neke osnovne stvari, poput perilice ili sušilice.

Oroslavje još uvijek nije konstituiralo Općinsko vijeće. Šimunićeva nezavisna lista osvojila je najviše vijećničkih mjesta, a već su započeli razgovori s SDP-om, a nakon toga i s HNS-om.

Sada HDZ ne želi imati posla

"Pitao sam Gredičaka, bivšeg gradonačelnika i člana HDZ-a, o tome da mi je šef gradskog HDZ-a Stanko Čičko poručio da sa 'smećem ne želi imati posla" kada smo kontaktirali predstavnike svih stranaka zastupljenih u gradskom vijeću. Rekao mi je da se sa svojim HDZ-ovcima još nije čuo. To mi je bilo malo čudno, no neka", kaže na kraju Šimunić.

Podsjetimo, početkom ove godine Šimunić se našao na udaru vlasti nakon što je otkrio snimku u kojoj mu šef zagorskog HDZ-a Žarko Tušek nudi što god želi u zamjenu za podršku na lokalnim izborima. Šimunić se s Tušekom i gradonačelnikom Oroslavja Emilom Gredičakom našao u Gredičakovoj kleti iznad Oroslavja. Gredičak je, kao i Tušek, član HDZ-a.

Na snimci, za koju je Tušek potvrdio da je autentična, čuje se Tušek koji Šimuniću nudi da on na svibanjske izbore u županiji ide s nezavisnom listom koja bi bila centrističko-lijeva te da tako odnese glasove SDP-u. Tušek i Gredičak su Šimuniću rekli da bi mu tajno pomogli financirati tu kampanju, iako to zakon izričito zabranjuje. Šimunić je to odbio i sve prijavio DORH-u.

Pročitajte više