Sin američkog astronauta postao novi svemirski turist

AMERIČKI informatičar i poduzetnik Richard Garriott, sin astronauta Owena Garriotta, danas je s kozmodroma Bajkonur odletio u orbitu kao šesti po redu svemirski turist.

47-godišnji Garriott se nalazi u ruskoj letjelici Sojuz TMA-13 koja je jutros u 9 sati po hrvatskom vremenu lansirana iz Kazahstana. Društvo mu prave američki astronaut Mike Fincke, koji će postati novi zapovjednik Međunarodne svemirske postaje (ISS), te njegov ruski kolega Jurij Lončakov.

Fincke i Lončakov će na ISS-u nadzirati instaliranje novog sustava za održavanje života, a koji bi omogućio da postaja u svibnju sljedeće godine dobije šest umjesto dosadašnja tri stalna člana posade.

Garriott, koji se bavi dizajnom računalnih igara, je za svoje putovanje platio 30 milijuna dolara. Osim što će snimati niz fotografija Zemljine površine iz orbite, Garriott će napraviti nekoliko pokusa vezanih za rast proteina u uvjetima bestežinskog stanja, a za račun jedne tvrtke koja je pristala financirati njegovo putovanje.

Američki poduzetnik, inače, nije prvi član svoje obitelji koji se našao u svemiru. Godine 1973. je njegov otac Owen Garriott kao NASA-in astronaut boravio 60 dana na američkoj svemirskoj postaji Skylab te, između ostalog, napravio niz fotografija Zemljine površine. 77-godišnji Garriott će boravak svog sina u svemiru pratiti iz kontrolnog centra u Bajkonuru. Richard Garriott je, između ostalog, izjavio kako će tijekom svog boravka na ISS-u pokušati usporediti svoje s očevima fotografijama te ustanoviti koliko se Zemlja promijenila u posljednjih 35 godina.

Garriott će ISS napustiti 23. listopada, a zajedno s njim će se na Zemlju vratiti i ruski kozmonauti Oleg Kononeko i Sergej Volkov koji su u orbiti proveli šest mjeseci. Igrom slučajnosti će Garriott praviti društvo Volkovu koji je u travnju ove godine postao prvi astronaut koji boravkom u svemiru nastavlja obiteljsku tradiciju. Sergejev otac Aleksandar je kao sovjetski kozmonaut 1980-ih boravio na svemirskim postajama "Saljut 7" i "Mir".

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više