Sin otetih argentinskih aktivista nakon 40 godina pronašao obitelj

Screenshot: YouTube

JAVIER Darroux Mijalchuk, čije su roditelje otele argentinske tajne službe 1977. godine, ponovno je spojen sa svojom širom obitelji, javlja BBC

Javier Darroux Mijalchuk imao je samo četiri mjeseca kada su njegovi roditelji nestali u Buenos Airesu. Njegova je majka u trenutku nestanka bila trudna. Kasnije ga je usvojila obitelj koja nije znala njegovo podrijetlo. U vojnoj diktaturi u kojoj su uhićeni Javierovi roditelji, ubijeno je oko 30.0000 ljudi. 

Organizacija Grandmothers of the Plaza de Mayo 

Prije nekoliko godina Javier je počeo sumnjati u svoj pravi identitet i potražio je pomoć organizacije za ljudska prava Grandmothers of the Plaza de Mayo. Ova organizacija traga za djecom disidenata nestalih tijekom vojne diktature u Argentini koja je trajala između 1976. i 1983., te ih povezuje s njihovim biološkim obiteljima. 

Povezivanje nakon DNK testiranja

Javier Darroux je 130. osoba kojoj je organizacija pomogla vratiti pravi identitet nakon što je prošao DNK testiranje. Ubrzo je povezan sa svojim stricem Robertom Mijalchukom, koji je za nećakom tragao svih 40 godina. Vidno potreseni Javier je izjavio: "Povratak mog identiteta je za mene počast mojim roditeljima, umirivanje duše, simbol sjećanja, istine i pravde." Javier sada želi od svoje obitelji doznati što više informacija o povijesti svoje obitelji, roditeljima Juanu Manuelu Darrouxu i Eeni Mijalchuk. 

Pročitajte više