Sin sjevernokorejskog vođe izbjegao atentat u Europi?

AUSTRIJSKE snage sigurnosti spriječile su atentat na sina sjevernokorejskog vođe Kim Jong-ila tijekom njegova boravka u Europi u studenome, objavio je u nedjelju južnokorejski list Yonhap news.

Novinski članak o atentatu na Kim Jong-ama uslijedio je nakon upornih glasina koje se u zadnje vrijeme šire iz zatvorene komunističke sjeverne Koreje o političkim sukobima u vrhu države i posebeno unutar vladajuće obitelji.

Pozivajući se na visoki vladin izvor, list Yonhap navodi da su atentat planirali Sjevernokorejci koji favoriziraju druge Kim Jong-ilove sinove za njegove nasljednike.

"Atentat na Kima pokušan je za njegova posjeta Europi sredinom studenoga, no austrijske tajne službe doznale su za to i zaštitile ga", rekao je neimenovani izvor. "Atentat su pokušali izvesti Jong-namovi neprijatelji u Sjevernoj Koreji", dodao je.

Južnokorejske Nacionalna obavještajna služba nije mogla potvrdili pisanje lista Yonhap, ali je priopćila da ga vlada u Seoulu provjerava.

Dugo vremena smatran nasljednikom 62-godišnjeg oca, Kim Jong-nam izgubio je na ugledu nakon što je 2001. godine pokušao ući u Japan s lažnom putovnicom.

Iako je život sjevernokorejske vladajuće dinastije obavijen velom tajnosti, vjeruje se da Kim Jong-il - koji je 1994. godine naslijedio svoga oca i utemeljitelja države Kimm Il-sunga- ima potomaka iz brakova s najmanje tri supruge.

Poznavatelji prilika u zemlji kažu da Kim sada favorizira Kim Jong-chula, švicarskog đaka koji je u 20-tim godinama.

Pročitajte više