Sindikalci se žale da mediji prate samo njihove afere i sukobe

PREDSTAVNICI sindikalnih središnjica požalili su se na današnjem okruglom stolu o odnosu sindikata i medija da se o sindikatima uglavnom piše samo kad su u pitanju afere i sukobi, a dio medija prešućuje njihov društveno koristan rad.

Raspravu je u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom (HND) organizirao Američki centar za međunarodnu radničku solidarnost, nakon što su sindikati nedavno otvorenim pismom upozorili da im se ispravci i demantiji gotovo nikada ne objavljuju, te optužili medije da u traganju za aferama i sukobima često o njima pišu tendenciozno i negativistički.

Predsjednica Vijeća časti HND-a Gordana Grbić ocijenila je da sindikati svojim pismom, u kojem paušalno napadaju sve medije i novinare, nisu izabrali dobar način za otvaranje dijaloga.

Sindikalnim predstavnicima predložila je da se u konkretnom slučaju, kada smatraju da novinari ne rade profesionalno, obrate Vijeću časti HND-a jer je toj udruzi stalo do podizanja profesionalnih standarda novinarstva.

Sindikalci su izrazili nezadovoljstvo jer se raspravi nisu odazvali urednici i predstavnici vlasnika medija.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst ustvrdio je da mediji jako dobro rade svoj posao kad je riječ o sindikalnim aferama, no kada sindikati žele upoznati javnost sa svojim radom, mediji se prema njima ponašaju kao prema trinaestom prasetu.

Pritom je napomenuo da su vlasnici medija često povezani s različitim interesnim skupinama s kojima su sindikati u sukobu.

Glavni tajnik Sindikata znanosti Vilim Ribić smatra da sindikati nemaju problema s novinarima već urednicima i vlasnicima medija.

Kazao je da se u dijelu medija vodi antisindikalna kampanja koja nije vidljiva po tome što se objavljuje, već što se ne objavljuje, jer se o 80 posto sindikalnog rada u medijima uopće ne izvještava.

Pročitajte više