Sindikalci u Grčkoj blokirali trgovine koje rade nedjeljom

SINDIKALNI aktivisti su danas blokirali trgovačke centre i radnje u središtu Atene - otvorene nedjeljom kako bi svojim vlasnicima nadoknadile gubitke izazvane prosvjedima.

Udruženje vlasnika trgovina je zatražilo da im bude odobren rad drugu nedjelju za redom, jednu više nego što je običaj pred pravoslavni Božić.

Atenski trgovci su time pokušavli nadoknaditi gubitke izazvane kako svjetskom ekonomskom krizom koja pogađa i Grčku tako i trotjednim neredima izazvanih pogibijom 15-godišnjeg mladića u sukobu s policijom.

Sindikalci su izrazili nezadovoljstvo i rekli da vlasnici trgovina samo traže izgovor da rade još jednu nedjelju. Prema njihovim navodima će od toga koristi imati samo velike robne kuće i supermaketi, a bit će ugrožene male radnje - a istovremeno će radnici raditi duže.

Mnoge robne kuće ostale su danas zatvorene, strahujući od odmazde sindikalaca, dok su zaposleni blokirali ulaz u mnoge atenske knjižare, među kojima i Public, veliku trgovinu elektronskih uređaja koja prodaje i knjige.

Usprkos najavi kako će biti blokirane samo velike radnje, prosvjednici su se sakupljali i ispred manjih, pa je dolazilo i do verbanih sukoba s vlasnicima.

F.R.

Foto: AFP

Pročitajte više