Sindikalist Sever: Nećemo se odreći apsolutno ničega, mi jedini trošimo

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

KREŠIMIR Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata rekao je gostujući u Dnevniku Nove TV da neće pristati ni na kakve rezove u javnom sektoru.

"Kao što smo rekli i tada predsjedniku vlade, nemamo što razmisliti. Još uvijek nije došlo to i takvo vrijeme da bi se bilo čega trebalo odricati u sektoru državne i javnih službi ili državnih poduzeća jer u ovom trenutku su oni jedini pravi generator potrošnje i potražnje u Republici Hrvatskoj. Ako bi se i njih rezalo, što bi onda ostalo?" pita se Sever pa nastavlja  

"U ovom trenutku se nismo spremni odreći apsolutno ničega"

"Upozorili smo i neka pokažu prstom kome bi se to trebalo rezati. Medicinske sestre, vatrogasci, policajci učitelji, nastavnici?" zapitao se sindikalac. 

Na pitanje jesu li se spremni odreći ičega, primjerice božićnica, odgovorio je: "U ovom trenutku apsolutno ničeg. Ne daj bože da potraje toliko da više dalje ne bi bilo nego stani-pani, onda naravno da je sve moguće, ali ne zato što smo nesolidarni prema privatnom sektoru, nego zato što to vrijeme još nije došlo. Ni jedna zemlja nije najavila rezove u javnom sektoru."

Upitan postoji li za njega ikad vrijeme za rezove odgovorio je da nikada nije vrijeme za rezove u javnom sektoru, osim ako je kriza toliko duboka da nema sredstava za plaćanje tih obaveza, "ali i onda treba paziti da se ne reže jednako onima sa slabijim primanjima i s višim primanjima".

Zaprijetio tužbama

Vladi je, ako dođe do smanjivanja plaća, zaprijetio tužbama.

"Postoje uvijek tužbe, koje smo i do sada dobivali na sudovima, pa možemo i opet. Dok iz helikoptera bacaju novce velikim sustavima privatnika koji ne žele sa svoje hrpe platiti radnike nego uzimaju od države, a isplaćuju dividende. Oni koji otpuštaju radnike, a imaju sredstva, nek im se zaustavi isplata dividende", kaže sindikalist.

Sever i dalje tvrdi da neki poslodavci uzimaju radnicima dio novca koji je vlada izdvojila kao pomoć za isplatu njihovih plaća, no kaže da ne zna nijedan konkretan slučaj. 

"Svi se boje i ne žele imenovati. Kao da vidimo nekoga tko pljačka pa oni kažu uzmite njegov OIB pa ćemo reagirati", rekao je i dodao kako je čuo da ima poduzetnika koji pozivaju dužnike da im ne uplaćuju novac na račun, nego da pričekaju, neki pak otvaraju j.d.o.o. i prebacuju poslovanje", rekao je u Dnevniku Nove TV Sever. 

Pročitajte više