Sindikalist Sever o smanjenju plaća u državnom sektoru: "Na koga ukazati prstom?"

Screenshot: HRT

KREŠIMIR Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, gostovao je na HRT-u.

Sever je govorio o vladinim mjerama, a rekao je i da nitko njih iz sindikata nije zvao na razgovor.

"Ako gledamo sam paket, on je iskorak u odnosu na prvi. S druge strane, moram izraziti nezadovoljstvo. Naime, mi opet nismo bili uključeni niti u pripreme, a premijer nas nije pozvao niti na predstavljanje. Za onaj prošli barem nas je pozvao dan ranije pa smo barem imali priliku čuti o čemu se radi, dati neke primjedbe. Ovoga puta mi smo dovedeni pred gotov čin", rekao je Sever.

"Kad je prije tjedan dana održana sjednica GSV-a, na kojoj je bio premijer i pola vlade, jasno je njegova poruka bila da se više neće ništa događati bez komunikacije sa socijalnim partnerima. Dakle, i sa sindikatima. Najavio je nove mjere, mi smo očekivali uključenje. Iz izjave poslodavaca vidi se da su oni znali što se događa, mi nismo", rekao je Sever.

Sindikati žele da vlada postane suvlasnik u velikim firmama

Onda je prokomentirao i mjere. Želi da vlada naplati pomoć većim firmama tako što će postati suvlasnik u njima.

"Ovaj pomak sa 3250 na 4000 kuna jest iskorak, jest pomoć, to bi trebalo motivirati poslodavce da zaustave otpuštanja", rekao je Sever.

"Ono što bih još naglasio kad je riječ o malim poduzetnicima, obrtnicima, njima svakako treba otpustiti sve što je moguće. Kod većih i velikih vlada bi trebala razmisliti da kasnije tu pomoć pretvori u svoje suvlasničke udjele. Pa kad kriza završi, da to proda i dio sredstava vrati u proračun", rekao je Sever.

"S jedne strane, duboko se zagrabilo u državni proračun. Na drugoj strani nalazi se HNB koja će puštati sredstva. To je širok paket", rekao je Sever.

"Dobro je da se ide pomoći, da se sredstva ubacuju u sustav. Važno je, osim radnih mjesta, očuvati i plaće. Da poslodavci znaju da ta potpora nije jedino što trebaju isplatiti, nego da moraju isplatiti do pune plaće. Oni trebaju uplatiti onoliko kolika je ugovorena plaća ako imaju mogućnost. Mi bismo trebali paziti kako se ta sredstva usmjeravaju i troše", rekao je Sever.

Sindikati bi oporezivali bonuse

Sever kaže da bi trebalo visoko oporezivati one koji će odmah nakon krize isplaćivati bonuse.

"Da se ne dogodi da netko dobije ta sredstva, a isplaćuje si dividendu, tko isplaćuje bonuse. Ili kad ova kriza prođe, da poslije toga ti poslodavci nastave raditi kao da se ništa nije dogodilo pa onda krenu isplaćivati visoke dobiti, bonuse, dividende. E onda to treba izrazito visoko oporezivati. Ne davati potporu onima koji si isplaćuju bonuse", rekao je Sever.

Spomenuo je i smanjenje plaća državnim službenicima.

"Na sastanku GSV-a premijer je rekao da će plaća za ožujak biti isplaćena kako je dogovoreno. Par dana kasnije se kreće u ovakve najave. Očito je to tada znao, ali nije rekao. Vlada je donijela odluku gdje se vidi da se ide pričati sa sindikatima iz državnih i javnih službi. Jasno se može iščitati da se kreće u umanjenje tih prava i da će se o tome dogovarati sa sindikatima", rekao je Sever.

"U lošim potezima traže suradnju sa sindikatima, a kad je nešto dobro, onda to čine sami", komentira Sever ponašanje vlade.

"A i to pokušavanje razdvajanja javnog, državnog i privatnog sektora, te poruke koje se šalju u javnost, da su zaposleni u javnom sektoru valjda trutovi, a ovi koji rade u privatnom da rade. I jedni i drugi stvaraju, i jedni i drugi rade. Pitanje je kako možemo reći koga bi se moglo rezati. Liječnike, medicinske sestre, profesore, policajce, carinike?" rekao je Sever. Rekao je da kod, primjerice, profesora nova nastava zahtijeva više pripreme.

"Na koga ukazati prstom? Ili primjerice na službenike Ministarstva financija koji će sada raditi na tim mjerama? Tko je taj u koga bi se uprlo prstom?" kaže Sever.

Sever o neisplati uskrsnica

Komentirao je mogućnost neisplate uskrsnica i ukidanje naknade za topli obrok.

"To je nešto što se, ako je ugovoreno kolektivnim ugovorom, ne može ukidati automatski", rekao je Sever. Dodao je da je tako i u privatnom sektoru kad postoji kolektivni ugovor.

"Za sva takva smanjenja treba se dogovarati s onim s kim je potpisao, bilo da je riječ o kolektivnom ugovoru ili ugovoru o radu", rekao je Sever.

Dodaje da nisu protiv razgovora.

"Mi smo za razgovor, prihvatit će se nešto što je razumno", rekao je.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više