Sindikalistica: Medicinske sestre se ne osjećaju prevareno, već napušteno

Screenshot: N1

BRANKICA Grgurić iz Sindikata strukovnih medicinskih sestara i tehničara je tijekom gostovanja na N1 opisala svoj rad u bolnici. 

Rekla je da nije vezana uz skrb svakog bolesnika, ali da jako dobro zna koliko medicinske sestre rade. Navodi kako se zna dogoditi da jedna medicinska sestra ostane sama na odjelu s 10 nepokretnih pacijenata te da se događa da ta ista sestra bude dežurna tu večer, odnosno da je bila dežurna dan ranije.

"Moramo razlikovati sestru koja je svakodnevno u skrbi bolesnika i kad ostane sama na odjelu s deset nepokretnih bolesnika, a to se događa i učestalo je. Osim toga, dan prije je radila cijeli dan ili idući dan ide u noćnu. Prekovremeni rad djeluje na zdravlje, psihičko i fizičko", rekla je Grgurić za N1.

"Ne osjećamo se prevareno, nego napušteno"

"Ne osjećamo se prevareno, nego napušteno. Ministar bi nam trebao biti kišobran koji vodi brigu o svima nama", govori Grgurić.

Godinu i pol dana kasne razgovori o novom kolektivnom ugovoru. Grgurić kaže da ministar zdravstva Vili Beroš kupuje vrijeme. "Sastanak je ponovno odgođen", navodi.

Grgurić misli da novac nije sporan i da Beroš kupuje vrijeme jer mu nije bitno. Kaže da ministar zna da medicinska sestra neće ostaviti bolesnika. "Oni su naučili da smo na sve spremni", rekla je.

Grgurić je za N1 otkrila da se događa da se nitko ne javi na natječaj za medicinsku sestru u bolnici ili da ih se javi tek nekoliko.

Pročitajte više

 

Pročitajte više