SINDIKAT DJELATNIKA U KULTURI O PRIMJENI KOLEKTIVNIH UGOVORA

Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi smatra da se kolektivni ugovori u kulturi vrlo različito primjenjuju te da je materijalni položaj zaposlenika u kazalištima različit.

U danas objavljenim zaključcima s jučerašnjeg sastanka povjerenika Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi iz svih hrvatskih kazališta u Rijeci navodi se da su dogovorene i akcije za izmjene kolektivnog ugovora kako bi se ujednačili uvjeti i cijena rada djelatnika ustanova u kulturi i ostalih korisnika proračuna.

Ocijenjeno je da financijeri i osnivači HNK u Osijeku - gradska i županijska uprava - nisu pokazali razumijevanje za sindikalne zahtjeve za promjenu plaća iako su plaće u osječkom HNK najniže među kazalištima i korisnicima gradskog proračuna. Splitska je uprava, pak, na sindikalni zahtjev ispravila dio koeficijenata za plaće, a u sindikatu se nadaju da će se u nastavku pregovora plaće približiti plaćama ostalih korisnika gradskog proračuna.

Najavljen je i početak postupka izmjena osnovice za obračun plaća za djelatnike u kulturnim ustanovama grada Rijeke te potpisivanje kolektivnog ugovora za ustanove koje financira Primorsko-goranska županija. Radi što bržeg i racionalnijeg djelovanja, osnovana je koordinacija podružnica sindikata koji djeluju u riječkim kulturnim ustanovama.

(Hina) xhšup ydb

Pročitajte više